BiH
0

Javna opomena sudiji Husi Porobiću

FENA
Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH odbila je žalbe tuženog Huse Porobića, sudije Osnovnog suda u Vlasenici i Ureda disciplinskog tužioca kao neosnovane te potvrdila Odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom mu se izriče disciplinska mjera "javna opomena".

Drugostepena disciplinska komisija u obrazloženju navodi kako je, slijedom navedenih žalbenih prigovora tuženog i UDT-a, ispitala Odluku prvostepene disciplinske komisije u pogledu prekršaja za koje je utvrđena odgovornost tuženog, te utvrdila da je Prvostepena disciplinska komisija pravilno cijenila sve činjenice od značaja za izbor vrste i težine disciplinske mjere, saopćeno je iz VSTVBiH.

Naročito su uzeti u obzir dosadašnji rad i radni rezultati tuženog, koji su izuzetno dobri i na visokom nivou, te se, s obzirom na prirodu i stepen disciplinske odgovornosti, pravilno opredijelila za izrečenu disciplinsku mjeru javne opomene, koja služi kao upozorenje tuženom o neprihvatljivosti njegovog ponašanja.

Drugostepena disciplinska komisija smatra da će se tom mjerom postići svrha disciplinskog sankcioniranja, tj. da će ista utjecati na tuženog, kao i na druge sudije, da svoju dužnost obavljaju u skladu s primjenjivim pravilima i etičkim kodeksom sudija, a koji propisuje da će sudije uvijek djelovati na pravedan način prema strankama i održavati najviši nivo i standarde profesionalizma i pravne struke.

Protiv ove odluke stranke u postupku mogu izjaviti žalbu VSTVBiH-u u roku 15 dana od dana određenog za preuzimanje ove odluke u prostorijama VSTVBiH.

VSTV BiH se sastoji od 15 članova, od kojih je pet sudija, šest tužilaca, dva advokata te dva predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.