BiH
34

Javna kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće za štampu u BiH, u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, organizuje Javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".

Kampanja će biti realizovana 3. maja u 29 gradova u Bosni i Hercegovini.

Cilj Javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" jeste animacija građana da koriste svoje građansko pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povedu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH će na info-štandovima u centralnim gradskim zonama upoznati građane sa njihovim pravom da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, kroz pojašnjenje Žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH. Također će provesti anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije Vijeća za štampu u BiH i magazina Karike, koji realizuju mladi novinari ONAuBiH.

Javna kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" bit će održana u: Banjoj Luci, Bihaću, Cazinu, Goraždu, Sarajevu, Jablanici, Istočnom Sarajevu, Zavidovićima, Tuzli, Palama, Visokom, Zenici, Rudom, Šamcu, Travniku, Stolcu, Odžaku, Višegradu, Kaknju, Jajcu, Mostaru, Srebreniku, Brčkom, Gradišci, Maglaju, Foči, Olovo, Modriči i Kalinoviku.