BiH
0

Javna debata o suzbijanju maloljetničkog prestupništva

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Počinitelji i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo maloljetničko prestupništvo, bila je tema javne debate upriličene danas u Sarajevu u organizaciji Centra za kulturu dijaloga.

Sudionici su još jednom potcrtali važnost sveobuhvatnog pristupa i efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija na planu preveniranja i suzbijanja maloljetničkog prestupništva.

Prema podacima koje je prezentirao projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović, na području Kantona Sarajevo (KS) u prva tri mjeseca ove godine registrirano je 177 krivičnih djela koje su počinili 77 maloljetnika u sukobu sa zakonom (podaci MUP-a KS-a).

Podaci govore o tome kako broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u ovoj, u odnosu na 2008. godinu bilježi porast od 34 posto, uz, istovremeno, smanjenje broja maloljetnih prestupnika za 17 posto, što svjedoči o porastu broja višestrukih povratnika u činjenju krivičnih djela.

Sudionici debate su konstatirali da u periodu od održavanja prethodnog sličnog skupa nadležne institucije u BiH nisu ništa, ili gotovo ništa učinile na implementaciji preuzetih obaveza, te pozvali najodgovornije da učine dodatni napor da bi se pristupilo neophodnim izmjenama zakonskog okvira u ovoj oblasti.

Najdirektinija u tom pogledu bila je izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević, zatraživši konkretne akcije nadležnih na svim nivoima vlasti na planu donošenja i provođenja programa i akcionih planova u skladu s bh. strategijom protiv maloljetničkog prestupništva.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Damir Vejo istaknuo je da bi Koordinacioni tim zadužen za program prevencije maloljetničke delinkvencije uskoro trebao uputiti taj dokument Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Sudionike skupa pozdravio je premijer KS-a Besim Mehmedić, potcrtavajući spremnost da u okviru vlastitih nadležnosti maksimalno podrži aktivnosti usmjerene na prevenciju i borbu protiv maloljetničkog prestupništva, posebno u segmentu izgradnje i rekonstrukcije objekata (kazneno-popravnih zavoda) za maloljetne počinitelje krivičnih djela.

Na značaj preventivnog djelovanja i rada s mladima ukazao je i direktor Katoličkog školskog centra (KŠC) iz Sarajeva Ivica Mršo, uz napomenu da niko nema pravo na šutnju i nečinjenje kada se radi o suzbijanju maloljetničkog prestupništva.

Tokom pete iz ciklusa javnih debata, iniciranih nakon tragičnog ubistva srednjoškolca Denisa Mrnjavca 5. februara 2008. godine, otvorena su brojna pitanja koja se tiču konkretnih zakonskih rješenja, uključujući i izgradnju doma za maloljetne prestupnike u Orašju.

U povodu održavanja ove debate, pismo podrške uputio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, naglašavajući odgovornost vlasti za iznalaženje adekvatnog odgovora na izazov koji predstavlja porast maloljetničkog prestupništva.