Mediacentar Sarajevo
0

Javna debata o odgovornosti medija za ratne zločine

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pitanje odgovornosti medija u ratu u bivšoj Jugoslaviji aktueliziralo se pokretanjem istrage Specijalnog Suda za ratne zločine u Beogradu, koja će se fokusirati na vezu huškačkog medijskog izvještavanja i ratnih zločina počinjenih 1991. i 1992. u Zvorniku i Ovčari.

Prije sedam godina, trojica novinara u Ruandi optuženi su za genocid i podsticanje genocida kroz medije. Istraga srbijanskog suda i optužnica u Ruandi prvi su slučajevi ovakvih optužnica protiv novinara, nakon što je Julius Streicher, urednik i vlasnik nacističkog lista 'Der Stumer', doveden pred sudije u Nirmbergu 1946. godine.

Da li, kada i kako sloboda govora može prerasti u ratni zločin? Koji su pravni aspekti navedene istrage i optužnica? Zbog čega nije došlo do lustracije u medijima nakon rata i kakve implikacije inicijativa suda u Beogradu može imati po medije i novinare u bivšoj Jugoslaviji?

O ovim, i mnogim drugim pitanjima, razgovarat će se gostima i gošćama, a to su Drago Hedl, komentator Jutarnjeg lista i novinar ugašenog lista Feral Tribune; Nataša Tešanović, urednica ATV-a iz Banja Luke; Vesna Tančica, tužiteljica Državnog suda BiH. Moderator debate biće Aldin Arnautović, novinar i producent, koautor dokumentarnog serijala 'Antipropaganda'.

Javna debata će se u Mediacentru, Kolodvorska 3, održati u srijedu, 24. juna 2009. godine, sa početkom u 18 sati.