BiH
0

Javna debata o iznalaženju rješenja za sprječavanje maloljetničke delinkvencije

FENA
Počinitelji i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo malololjetničku delinkvenciju, bila je tema javne debate upriličene danas u Sarajevu u organizaciji Centra za kulturu dijaloga.

Sudionici skupa - istaknuti javni djelatnici, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, te učenici sarajevskih srednjih škola i brojni gosti istaknuli su neophodnost promtnog djelovanja na planu stvaranja pretpostavki za efikasniju borbu protiv maloljetničkog prestupništva.

U vezi s tim potcrtana je obaveza nadležnih institucija vlasti u BiH da se svim raspoloživim sredstvima - materijalnim i kadrovskim maksimalno angažiraju na planu preventivnog djelovanja i uopće suzbijanja maloljetničke delinkvencije koja bilježi porast, nerijetko s tragičnim posljedicama.

Najeksplicitnija u tom pogledu bila je izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević, zatraživši konkretne akcije i pozivajući sudionike skupa da daju vlastiti doprinos u artikulitranju zahtjeva koji će biti upućeni na adrese nadležnih institucija.

Sudionike skupa pozdravili su uime Vlade Federacije BiH i federalnog premijera, federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić, kao i premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, potcrtavajući riješenost federalnih i kantonalnih struktura vlasti da se uključe u rješavanje problema maloljetničkog prestupništva te podrže sve korisne inicijative na tom planu.

Konkretno, entitetska i kantonalna vlada, kako je rečeno, već su poduzele odgovarajuće korake u pravcu osnivanja institucija za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom te naložile preisipitivanje zakonodavstva i kaznene politike u oblasti maloljetničkog prestupništva.

Na skupu su otvorena brojna pitanja koja se tiču odgovornosti za (ne)provođenje Strategije protiv maloljetničkog prestupništva u BiH, nedonošenja odgovarajućeg zakonskog okvira i uopće situacije u društvu koja svjedoči o krajnjoj apatiji i nespremnosti da se ponese breme odgovornosti.

U uvodnom dijelu skupa, koji je počeo minutom šutnje u povodu nedavne tragične pogibije učenika Denisa Mrnjavca i drugih žrtava, prisutnima se obratio direktor Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu Ivica Mršo pozivajući ih da preispitaju ponašanje prema vlastitoj djeci te da ne prihvate situaciju "u kojoj smo svi krivi i niko nije kriv".

Izražavajući zahvalnost svima koji su iskazali solidarnost s učenicima i osobljem KŠC-a, usprotivio se pokušajima politizacije ili manipulacije u vezi s tragedijom koja je zadesila učenika ovog centra.

U povodu održavanja ove javne debate, prve ove vrste i u cijelosti posvećene iznalaženju mogućnosti za zaustavljanje negativnog trenda, odnosno porasta maloljetničke delinkvencije pismo podrške uputio je prvi zamjenik visokog predstvanika Raffi Gregorian i veliki broj drugih istaknutih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

O zaključcima skupa, kako je rečeno, bit će informirane sve relevantne institucije i pojedinci koji vlastitim angažmanom mogu doprinijeti rješavanju pitanja vezanih za maloljetničko prestupništvo i uopće ostvarivanju višeg stepena sigurnosti za građane Bosne i Hercegovine.