BiH
0

Javier Solana zabrinut za BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana jučer je izrazio zabrinutost zbog postojećih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, a koje su uslijedile nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Solana je naglasio da su napetost proizveli pojedini političari i njihova oštra retorika te da upravo oni koče sve procese koji se trebaju okončati kako bi BiH krenula na put ka Evropi.

"Veoma sam zabrinut zbog loše političke krize u BiH. Trenutne poteškoće izazvane su retorikom pojedinih političkih lidera, zastojima u reformskim procesima, problemima u funkcionisanju državnih institucija, Špirićeva ostavka…sve to koči reforme potrebne za ulazak u EU“, objasnio je Solana pred Vijećem ministara odbrane Evropske unije, a prenosi EUbusiness.com.

Solana je naglasio potrebu da Evropska unija ustraje u naporima da u BiH održi konstantnu liniju koja će podsjećati ovdašnje političko vodstvo na sve njihove obaveze.

Na sastanku Vijeća ministara Evropske unije u Briselu također je naglašeno da će evropski vojnici ostat će u Bosni i Hercegovini onoliko dugo koliko bude trebalo, a u interesu stabilnosti Balkana, ocijenio je portugalski ministar odbrane Nuno Severiano Teixeira, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Situacija je stabilna, nema bojazni za sigurnost, ali politička situacija zaslužuje svu našu pažnju" i "EU mora zadržati svoje vojno prisustvo onoliko dugo koliko je to potrebno za stabilnost regije", rekao je Teixeira novinarima, nakon prve radne sjednice s kolegama EU-a.