Pozitiva(c) dana
0

Jasna poruka britanskog diplomate Parryja Jonesa

Sarajevo-x.com
Da li bi Bosna i Hercegovina bila u boljoj situaciji da je, umjesto Austrijanca Valentina Inzka, tada tek umirovljeni britanski diplomata Emyr Parry Jones prihvatio da preuzme Ured visokog predstavnika?

Znamo, naravno, da u međunarodnoj zajednici, prvenstveno u Vijeću za implementaciju mira, ne postoji konsenzus šta i kako dalje sa BiH, jer ne postoji jednoglasje ni da li OHR treba eutanazirati prije nego što se dese promjene Ustava, čiji je dio - kao implementator civilnog dijela Dejtonskog sporazuma upravo taj Ured visokog predstavnika. No, ubijeđeni smo da Parry Jones, recimo, ne bi pristao da bude igračka od ambasadora PIC-a do Milorada Dodika, kao što se desilo u slučaju međunarodnih sudija i tužitelja u Odjelu za organizirani kriminal državnog suda i tužiteljstva.

Na razgovoru sa novinarima, čiji veći dio nije predviđen za objavljivanje, ovaj britanski diplomata je govorio o perspektivama BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija - tijelu u kojem je dugo radio, ali i budućnosti u NATO-u (gdje je također radio), te u Evropskoj uniji.

Emyr Jones Parry: "Zatvaranje OHR-a zavisi od domaćeg dogovora"

Od iznimnog je značaja reći i to da je poruka koju iskusni diplomata šalje više nego jasna: Ured visokog predstavnika treba što prije zatvoriti, ali se to neće desiti dok god domaći političari ne sprovedu neophodne reforme. Ko zna čitati, shvatit će: Jones Parry poručuje kako će OHR ostati sve dotle dok domaći politički lideri ne shvate uzaludnost antievropskog i antibosanskog ponašanja.

Ili, ipak, oni koji se kunu u odlazak OHR-a, zapravo, žele da ostane?