Ministri vanjskih poslova EU
0

Jasna namjera da se 8. novembra izglasa bezvizni režim za građane BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) u ponedjeljak su na sastanku u Luxembourgu još jednom potvrdili evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine očekujući uspostavu nove vlasti koja će kao prioritet imati evropske integracije.

Vijeća za vanjske poslove EU-a usvojilo je s tim u vezi slijedeće zaključke.

Vijeće je pozdravilo veći odziv birača i propisno provođenje općih izbora održanih 3. oktobra u Bosni i Hercegovini, koji su prema preliminarnoj ocjeni OSCE/ODIHR-a i njihove Međunarodne izborne posmatračke misije općenito provedeni u skladu s međunarodnim standardima.

Vijeće je još jednom istaknulo svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH te također još jednom potvrdilo svoju nedvosmislenu podršku njezinom teritorijalnom integritetu kao suverene i jedinstvene zemlje.

Petnaest godina nakon potpisivanja Dejtonsko-pariških mirovnih ugovora građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da njihova zemlja napravi iskorak, u kvalitativnom smislu, na putu evropskih integracija.

Politički lideri se sada moraju konstruktivno uključiti u politički dijalog i formirati nove organe vlasti koji će u samom središtu svojih programa imati aktivnosti vezane za približavanje Evropskoj uniji.

Politički lideri imaju osnovnu odgovornost da postignu konkretan i očigledan napredak, uključujući i napredovanje na putu evropskih integracija, i to učine u duhu kompromisa i kolektivnoga i konstruktivnog djelovanja, pri tome se suzdržavajući od korištenja retorike koje navodi na podjele i od provođenja aktivnosti koje bi mogle naštetiti interesima bh. građana. Bosna i Hercegovina je već pokazala da je sposobna ispuniti svoje obaveze ukoliko za to postoji politička volja. Evropska unija je spremna ponuditi svoju pomoć za provođenje hitno potrebnih reformi, uključujući i pomoć putem svog budućeg značajnijeg prisustva u BiH. Bosna i Hercegovina ne može sebi dozvoliti da izgubi još vremena.

Još jednom ističući svoju podršku liberalizaciji viznog režima, na osnovu ispunjavanja svih kriterija, i podsjećajući na glasanje o ovom pitanju na nivou Evropskog parlamenta, održano 7. oktobra, Vijeće je istaknulo svoju namjeru da 8. novembra donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

Podsjećajući na svoje zaključke od 25. januara vezane za operaciju "Althea“, Vijeće je potvrdilo opredjeljenje Evropske unije da nastavi provođenje svoje izvršne vojne uloge u cilju pružanja podrške naporima koje BiH poduzima kako bi održala postignuti nivo sigurnosti, u okviru obnovljenog mandata UN-a, kao i da, na temelju postignuća ostvarenih u okviru operacije "Althea“, nastavi s pružanjem podrške u cilju izgradnje institucija i provođenja obuke, bez korištenja izvršnog mandata, kako bi dala doprinos u procesu jačanja lokalne odgovornosti i sposobnosti. Vijeće se saglasilo da će redovno razmatrati odvijanje ove operacije, uključujući i procjenjivanje stanja na osnovu situacije na terenu.