Institut za nestale osobe BiH
1

Jasmin Odobašić se vratio na posao i čeka isplatu naknade

SRNA
Jasmin Odobašić (Foto: Oslobođenje)
Jasmin Odobašić (Foto: Oslobođenje)
Bivši službenik Instituta za nestale osobe BiH i stručnjak za traženje nestalih Jasmin Odobašić potvrdio je danas Srni da je 8. januara vraćen na posao u Institut.

"Presuda Suda BiH u tom dijelu je provedena i sada čekam realizaciju i drugog dijela, odnosno isplate naknade. To je sve što vam mogu reći", naveo je Odobašić.

Odobašić je 20. decembra prošle godine dobio drugostepenu presudu Suda BiH kojom je poništeno Rješenje o prestanku njegovog radnog odnosa, kao i Rješenje Drugostepene disciplinske komisije iz koga je taj otkaz proistekao.

Presudom Suda BiH naložen je Odobašićev povratak na mjesto šefa pravnog sektora, isplata 30 ličnih dohodaka i kamata, troškova postupka, uplata doprinosa za cijeli period i vraćanje svih prava koja je imao na dan otkaza, 21. maja 2010. godine.

Prema njegovim riječima, otkaz u Institutu je dobio nakon "montiranog procesa" koji su čelnici Instituta za nestale osobe BiH pokrenuli protiv njega.

"Taj montirani proces je krenuo u momentu kad sam javno i izdavanjem knjige ukazao na kriminal i katastrofalno stanje u procesu traženja nestalih lica u BiH", rekao je ranije Odobašić.