BiH
142

Jasenko Selimović: Evropska zajednica mora poslati jasan signal da je BiH dobrodošla

Piše: A. P.
Jasenko Selimović
Jasenko Selimović
Državni sekretar u Vladi Švedske Jasenko Selimović uoči dolaska Catherine Ashton u Bosnu i Hercegovinu apelovao je na evropsku zajednicu da pošalje signal da je naša zemlja dobrodošla u njeno okrilje.

"Cijela evropska zajednica mora poslati vrlo glasan i jasan signal da je Bosna i Hercegovina dobrodošla. Dok ne pošalje taj signal samo će pogoršavati stvari", poručio je u izjavi za Klix.ba Selimović, inače kandidat za Evropski parlament na izborima koji će se održati u maju.

Švedski političar porijeklom iz Sarajeva ističe da se EU stalno predomišlja, a da je njihova jasna poruka ljudima u BiH veoma bitna.

"Niko ne poriče da u BiH ima puno posla koji treba da se uradi, ali je vrlo važno da Ashton kao osoba na visokoj poziciji istakne da je BiH dobrodošla kada ispuni potrebne uslove", kazao je Selimović.

Kako je najavljeno, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije u Sarajevo stiže 12. marta kako bi se susrela sa liderima institucija i civilnog društva i čula njihova mišljenja o situaciji u zemlji i načinima pronalaženja rješenja za zahtjeve građana.

Ona je istakla da je veoma važno da vodstvo BiH odgovori na zahtjeve građana, a Selimović naglašava da evropski zvaničnici moraju pomoći u pronalasku tih rješenja.

"Kada su u Ukrajini izbili nemiri poslan je taj signal. Potrebno je isto učiniti i u BiH, pokazati šta i kako treba da se uradi da bi zemlja napredovala", poručio je političar iz redova švedske Liberalno političke partije (FP).