Odbrani odbijena žalba na pritvor
0

Jašarević nije tražio da mu se omogući klanjanje bajram namaza

Piše: E. Gorinjac
Mevlid Jašarević
Mevlid Jašarević
Odbrani Mevlida Jašarevića, koji je 28. oktobra pucao na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, danas je iz Suda BiH uručeno rješenje o odbijanju žalbe na pritvor od 30 dana koji mu je određen.

"Rješenje kojim mu se određuje pritvor od 30 dana i dalje ostaje na snazi", rekao je Senad Dupovac, Jašarevićev advokat po službenoj dužnosti za Sarajevo-x.com.

Dupovac je naglasio i to da odbrana još uvijek nije dobila dokaze koji Jašareviću idu u prilog.

"Radi se o dokazima koje ima Tužilaštvo, a od kojih je nama samo dio prezentiran. Dokazi su nam neophodni da bi mogli planirati strategiju odbrane, jer planiramo izvesti određenja vještačenja, tako da u ovom trenutku nismo spremni. Prije podizanja optužnice moraju nam dostaviti dokaze koji idu u korist mog branjenika, ako oni postoje, a trebalo bi da postoje. S druge strane i one dokaze na kojima oni baziraju osnovanu sumnju nismo dobili, nisu nam dali CD-ove sa snimcima koje Tužilaštvo posjeduje. CD-ove su snimili i posmatrači, ali Tužilaštvo ima i zvanične, svoje snimke. Primjera radi za vještačenje po vještaku policijske struke nama je potreban snimak. Ne mogu tražiti vještačenja ako nemam snimak. To nas onemogućava u pripremanju odbrane", kaže Dupovac.

Jašarević je i dalje pritvoren sam u sobi kako je i tražio. Budući da je sutra Kurban-bajram, Dupovac kaže da njegov klijent nije imao posebnih zahtjeva povodom ovog blagdana.

"Moj branjenik nije od mene ni tražio da mu se omogući klanjanje bajram namaza, da jeste ja kao advokat bih podnio zahtjev da mu se to omogući. Imam još nekoliko branjenika za koje sam to učinio i nekima od njih je odobreno. Za Jašarevića nisam tražio iz prostog razloga što on zbog povrede nije u mogućnosti da klanja, pa vjerovatno zato to od mene nije ni tražio", rekao je Dupovac za Sarajevo-x.com.

Jašarevićev advokat je rekao i to da njegov klijent ima redovne kontakte s porodicom preko njega, ali da u ovom trenutku još uvijek nije odobren direktni kontakt, što bi se ubrzo moglo promijeniti nakon prvih istražnih radnji.