Htio da ga ubiju da bude šehid
0

Jašarević: Ne priznajem ovaj sud, ne postoji za mene

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Sud BiH odredio je danas 30-dnevni pritvor vehabiji Mevlidu Jašareviću koji je u petak izveo teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu.

Jašarević, koji će poslije saslušanja biti prebačen u centralni zatvor u Sarajevu, rekao je da ne priznaje "ovaj sud" i da neće ništa da kaže već će se braniti ćutanjem, "jer ovaj sud za njega ne postoji".

Tužilaštvo BiH ostalo je pri svim svojim prijedlozima o određivanju pritvora, dok odbrana smatra da je pritvor mogao biti zamijenjen mjerama zabrane.

Odbrana smatra da su mediji od napravili veliku prašinu iako ovi događaji "to objektivno ne zaslužuju".

"Krivično djelo terorizam, za koje se sumnjiči Jašarević, ima dva elementa, a jedan od njih je cilj koji se želi postići. Cilj mog klijenta bio je da ga ubiju zaposleni u Ambasadi kako bi stekao status šehida i otišao u dženet. Taj cilj nije ispunjen i ovo nema obilježje krivičnog djela terorizma", izjavio je u Sudu advokat Senad Dupovac.

Terorista Mevlid Jašarević pucao je u petak, 28. oktobra, iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i tom prilikom teško je ranjen jedan pripadnik policije - radnik na obezbjeđenju Ambasade.

Jašarević, koji je tada pogođen snajperskim hicem, prebačen je danas uz jake mjere obezbjeđenja sa Klinike za ortopediju koševske  bolnice  u zgradu  Suda BiH.