BiH
4

Jašarević: Bolje da sam mislio na ženu i dijete, nego na Afganistan

SRNA
Senad Dupovac i Mevlid Jašarević u sudnici (Foto: Sud BiH)
Senad Dupovac i Mevlid Jašarević u sudnici (Foto: Sud BiH)
Odbrana Mevlida Jašarevića danas je od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražila izricanje presude sa "znatno nižim trajanjem zatvorske kazne i potencijalom koji će Jašareviću omogućiti rehabilitaciju u društvu".

Apelaciono vijeće Suda BiH drugostepenu presudu Jašareviću saopštit će u srijedu, 20.novembra, u 14:15 časova.

Tokom iznošenja završnih riječi, Senad Dupovac, branilac Jašarevića, osporio je kvalifikaciju krivičnog djela "terorizam", koju mu optužnica Tužilaštva BiH stavlja na teret, tvrdeći da se mogu dokazati jedino krivična djela "ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom" ili "izazivanje opšte opasnosti".

Navodeći da namjera Jašarevića nije bila ničija smrt, o čemu postoje brojna svjedočenja očevidaca njegovog ponašanja i postupaka pred Ambasadom, Dupovac je zatražio da se uvaži argumentacija odbrane i promijeni kvalifikacija krivičnog djela, kao i da se uvaži činjenica o "nerelevantnosti" velikog broja dokaza koje je dostavilo Tužilaštvo BiH.

Obraćajući se Sudskom vijeću, Jašarević je za pucanje na Ambasadu SAD rekao da je riječ o "nevjerovatno glupom, opasnom i tužnom činu", te da se tokom boravka u pritvoru "probudio i pokajao zbog učinjenog".

On je rekao da je pucao na Ambasadu SAD, jer je vjerovao da će to biti "protest za koji će se čuti u svijetu, a kojim će se ukazati na patnje muslimana u svijetu".

"Bolje je da sam mislio na svoju ženu i dijete, a ne na Afganistan za koji ne znam ni gdje se nalazi na karti", naveo je Jašarević.

Jašarević je dodao da se nije mogao uklopiti u život u Novom Pazaru, nakon čega je kao vrlo mlad otišao u Gornju Maoču gdje je, kako je rekao, svakodnevno gledao snimke ubijene muslimanske djece i silovanih muslimanskih žena, što je uticalo na njegovu odluku.

"Molim Sud da mi izrekne presudu u skladu sa mojom mladošću, jer sam bio zbunjeni mladić koji nije pripadao nikakvoj organizaciji, te da niko nije izgubio život na taj tužni dan", rekao je Jašarević.

Na prethodnom ročištu, održanom 21. oktobra, Tužilaštvo BiH zatražilo je maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Jašarevića, koji je optužen za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je Jašarević, van svake razumne sumnje, počinio krivično djelo terorizam.