BiH
0

Japanski koledž donira računare i stipendira bh studente

FENA
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić danas je primila delegaciju Kyoto kompjuterskog koledža iz Japana, koju su činili direktorica Yasuko Hasegawa i profesori Yoshiko Inoue-Kushner i Koji Ueda.

U okviru projekta «Međunarodni razvoj kompjuterskog znanja» Kyoto kompjuterski koledž je donirao 30.000 kompjutera u 60 zemalja svijeta, a predstavnici Koledža su na današnjem sastanku izrazili želju da pomognu opremanju kompjuterskih kabineta u bh. fakultetima u cilju podizanja nivoa informatičke pismenosti mladih ljudi.

Predstavnici Koledža su prihvatili prijedlog da Kyoto kompjuterski koledž svoju pomoć proširi na osnovne i srednje škole u BiH, te izrazili spremnost da stipendiraju školovanje bh. studenata u Japanu, za koje je na Kyoto kompjuterskom koledžu urađen poseban program koji je podržala i Vlade Japana.

Ministrica Alić je zahvalila prijateljima iz Japana, te izrazila zadovoljstvo što će naši studenti imati priliku da se educiraju u Japanu.

U cilju što kvalitetnije obaviještenosti predstavnika Kyoto kompjuterskog koledža o informatičkoj educiranosti bh. studenata i profesora, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je organiziralo susret profesora iz Japana s rektorom Univerziteta u Sarajevu, profesorima Ekonomskog fakulteta u Sarajevu - Centrom za menadžment i informacione tehnologije, te dekanom Sarajevo School of Science and Tehnology, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.