London
0

Japanci zainteresovani za koridor Vc

Sarajevo-x.com
Na marginama godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Londonu, ministar vanjskih poslova BiH i guverner BiH pri EBRD-u Sven Alkalaj sastao se 16. maja 2009. godine sa šefom delegacije Japanske agencije za međunarodnu saradnju Hirotom Arakawaom.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Vlada Japana pružila Bosni i Hercegovini kroz brojne projekte, poput projekta za rekonstrukciju, deminiranje, obnovu transportne infrastrukture, projekta razvoja održivog eko-turizma, unapređenje studijske opreme BHTV, kao i za pomoć u izgradnji kapaciteta pravosudnih organa u BiH u procesuiranju ratnih zločina. Ministar Alkalaj je izrazio očekivanje da Japan u budućnosti neće smanjiti nivo godišnje pomoći kroz projekte u Bosni i Hercegovini.

Ministar Alkalaj i šef delegacije Arakawa su razmijenili mišljenja o aktuelnoj i budućoj saradnji između Bosne i Hercegovine i JICA, odnosno Vlade Japana. Šef delegacije Arakawa je izrazio posebnu zainteresiranost JICA za učešće u projektu izgradnje Koridora Vc, te su se s tim u vezi dogovorili da se konkretna saradnja na tom projektu dogovori putem Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

Ministar Alkalaj je predložio da delegacija JICA uskoro posjeti Bosnu i Hercegovinu u cilju prezentiranja aktivnosti i projekata JICA, te dogovora sa nadležnim institucijama BiH o budućim područjima saradnje JICA i Bosne i Hercegovine.