BiH
179

INTERVJU / Japanac Shigehiko Nishihama: Mnogo pričate o prošlosti, a slabo o budućnosti

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Japanac Shigehiko Nishihama predstavnik je Agencije za promociju stranih investicija BiH u Japanu (FIPA). U Bosni i Hercegovini boravio je i tokom rata, a zahvaljujući njemu japanski turisti prvi put su posjetili BiH. On često ističe kako BiH doživljava kao svoju drugu domovinu, a ima i "bosansko" ime koje sa radošću nosi – Hiko.

Prije samog početka razgovora Nishihama se prisjetio 1989. godine, kada je prvi put došao u tadašnju Jugoslaviju kao turista iz Dubrovnika preko Ploča odakle je vozom stigao u Sarajevo.

"Drugi put u Sarajevo sam došao 1990. godine, a treći put 1991. godine kada je izbio rat između Hrvatske i Srbije", prisjeća se Nishihama.

Ljubav prema Bosni i Hercegovini i ljudima bila je jača i prevladala da opet tokom rata čak dva puta posjeti Sarajevo, a prvi put će napustiti i posao na Yumiyuri televiziji.

"U Sarajevo sam došao tokom rata dva puta, jednom sa UNPROFOR-om preko Splita, a drugi put pješice, preko Igmana", rekao je Nishihama.

U ratnom periodu izvještavao je za RTV BiH u Japanu, ali se dosta angažovao i na uspostavljanju diplomatskih odnosa između BiH i Japana nakon što je Japan 1996. godine otvorio svoju ambasadu u Sarajevu.

Nishihama govori i razumije bosanski jezik, a kako nam je kazao jezik je naučio na ulici većinom dok je 1995. godine sa građanima Sarajeva čekao u redu za vodu.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Rat je uništio bh. industriju, ali ova država ima velike šanse da je razvije jer ima mnoge potencijale. Ja sam siguran da će vaša ekonomija rasti", rekao nam je Nishihama.

On ističe da narod u Japanu poštuje raznolikost i multikulturalnost naroda u BiH, te da mu je drago što ima priliku promovisati bh. proizvode u Japanu. Jedan od rezultata te promocije je svakako i izvoz bosanskog vina iz Trebinja u Japan.

"Siguran sam da se izvoz može povećati isto kao što se može naprimjer unaprijediti i turizam. Japanski turisti posjećuju BiH, posebno Sarajevo i Mostar. Turističkim agencijama promovisao sam i obilazak Jajca i Višegrada", kazao je Nishihama.

Ovaj skromni čovjek koji svoj posao obavlja volonterski kazao je kako se treba raditi i na unapređenju stranih direktnih investicija, te olakšanju kada su u pitanju administrativne barijere koje odvlače strane investitore.

"Jedna od japanskih firmi otišla je iz BiH, dok je druga odlučila investirati u Ukrajinu. Firme su uglavnom nezadovoljne razgranatim birokratskim sistemom i zakonodavstvom u BiH. Vi imate dva entiteta koja imaju dva pravna sistema, pored toga BiH nažalost nije politički stabilna zemlja. Uprkos tome ja i dalje promovišem da je sigurno investirati u BiH i radim na tome da stranih investicija bude više, uspio sam i na prošlogodišnjem velikom ekonomskom forumu u Sarajevu dovesti predstavnike jedne od najvećih japanskih kompanija", rekao nam je Nishihama.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On ističe kako Japan traži da u kontekstu ekonomije pregovara sa državnom institucijom, ali da je to prosto nemoguće jer državne institucije nisu osnažene i dovoljno osposobljene.

"Za to je kriv sistem u kojem se ne zna ko ima ovlasti da pregovara, ipak, to je vaš sistem i mi ga poštujemo. Shvatamo da je on rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Nishihama.

BiH može mnogo naučiti od Japana s obzirom na to da je i Japan bio uništen ratom, Nishihama ističe kako je njegova država poslije rata pokrenula ekonomiju i srezala javnu potrošnju.

"Jasno smo napravili presjek i odredili grane u koje trebamo investirati, pa je novac uložen u industriju. Bosna i Hercegovina ima svoje potencijale i mislim da bi uz više fokusa na njih mogla se napraviti jedna veoma pozitivna priča. Također, ne treba zaboraviti da se da se BiH i Japan i geografski i politički razlikuju. Diplomate se često šale da je u BiH sve potrebno "tri puta više" s obzirom na tri konstitutivna naroda", kazao je Nishihama.

Nishihama smatra kako se u BiH mora shvatiti da je vrijeme centralnog planiranja davno prošlo i da je zbog toga potrebno podsticati privatizaciju.

"Privatizacija nije problem samo u BiH nego u svim državama. Sa privatizacijom je imao problema i Japan međutim postoji i niz pozitivnih primjera privatizacije i kroz transparentnost i iskren odnos država može doista profitirati u jednom takvom odnosu", rekao je Nishihama.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kazao nam je da su Japanci posebno zainteresovani za ulaganje u oblasti energije, turizma i poljoprivrede u BiH.

"U Japanu se poslovne odluke donose dosta sporo. Personalni kontakti su veoma bitni i potrebno je mnogo vremena da se razviju. Morate biti dosta često u kontaktu s japanskim poslovnim ljudima", rekao je Nishihama.

Ovaj razgovor nije mogao proteći bez da se zahvalimo i spomenemo nesebičnu podršku japanskog naroda, koji je pomagao BiH za vrijeme i poslije rata, ali i za vrijeme prošlogodišnjih poplava.

"Mi vas razumijemo i znamo kako je kada vas zadesi nesreća, vi ste mnogo iskren i obrazovan narod, ali koji mnogo priča o prošlosti, a slabo o budućnosti. Ovaj narod i država zaslužuju više i bolje, prelijepa je ovo zemlja", rekao je na kraju Nishihama.