Zavod PIO FBiH
0

Januarske penzije 2. februara, koeficijent isti

FENA
Koeficijent za isplatu penzija za januar ostaje isti, 1,65, zaključio je Upravni odbor federalnog Zavoda PIO/MIO, donoseći privremenu Odluku o određivanju najniže, zajamčene i maksimalne penzije do stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopćeno je danas iz federalnog Zavoda PIO.

Prema tome, najniža penzija u januaru će iznositi 296,36 KM, zajamčena 395,14 KM, maksimalna 1.398,49 KM. Isplata januarskih penzija počet će 2. februara.

  • Upravni odbor upozorio je na ozbiljnost finansijske situacije u federalnom Zavodu i pri tome odbio svaki novi zahtjev, odluku koji bi finansijski ugrozili federalni Zavod. Prihodi u prvom mjesecu su znatno manji od očekivanih, uvažavajući i činjenicu da su prihodi federalnog Zavoda uobičajeno manji u prvom tromjesečju nove godine, navodi se u saopćenju.

U saopćenju federalnog Zavoda PIO/MIO dalje se navodi da je upućen zahtjev Vladi Federacije BiH za izmirenje duga za beneficirane penzije u iznosu 1/3, koji ukupno iznosi 31 milion KM.

  • Preostali dio duga, prema zaključku Upravnog odbora, Vlada bi trebalo da uplati u dva navrata prije rebalansa budžeta Federacije BiH, navode iz federalnog Zavoda PIO/MIO.