BiH
0

Janša: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji

FENA
Predsjednik Vlade Republike Slovenije izjavio je danas da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Janšinog kabineta.

"Izjave o zapadnom Balkanu i stajališta predstavnika predsjedavajuće Slovenije imaju velik odjek u regiji. Zbog osjetljivosti u interpretaciji stajališta potrebno je izjave predstavnika predsjedavajuće države veoma tačno prenositi.

Za vrijeme nedavne posjete briselskih novinara je na različita pitanja o BiH predsjednik Vlade Republike Slovenije i predsjednik Evropskog vijeća Janez Janša posve nedvosmisleno podupro evropsku perspektivu BiH.

Skrenuo je pažnju na neke otvorene probleme među kojima je još posebno istakao nevraćanje mnogih izbjeglica u svoje domove.

Rekao je da je Slovenija posebno pozdravila parafiranje asocijacijskog i stabilizacijskog sporazuma između EU i BiH u uvjerenju da BiH može računati na budućnost u EU samo kao jedinstvena država.

Dogovor šest političkih stranaka u BiH koji je prošle godine doveo do parafiranja stabilizacijsko-asocijacijskog sporazuma, istovremeno je potvrdio da je politički dijalog uz EU perspektivu onaj put koji može BiH donijeti efikasno djelovanje države i blagostanje.

Potencijali za to u BiH postoje. Put u bolju budućnost svih triju naroda i svih državljana BiH vodi preko Sarajeva u Brisel", stoji u saopćenju za javnost iz kabineta Janeza Janše.

Premjier Janša je takav stav u vezi s Bosnom i Hercegovinom predstavio već nekoliko puta. U novembru je za poznate britanske dnevne novine izjavio da je potrebno biti svjestan značenja rješavanja slučaja BiH i da će »after solving the problem of Kosovo the EU will have to heavily concentrate on BiH«, saopćeno je.