BiH
114

Janja Beč Neumann: Vučić treba da izrazi žaljenje zbog pozivanja na ubistva muslimana

Piše: F. Vele
Janja Beč-Neumann: Nikolić da se bavi Vojvodinom, Sandžakom i Kosovom
Janja Beč-Neumann: Nikolić da se bavi Vojvodinom, Sandžakom i Kosovom
Janja Beč Neumann, ugledni sociolog, istraživač genocida, pisac i predavač kazala je u razgovoru za Klix.ba uoči današnje posjete Aleksandra Vučića Sarajevu da bi premijer Srbije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine morao da izrazi žaljenje jer je u julu 1995. godine prijetio da će država Srbija za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana, što se, kako kaže, na kraju i desilo.

"Ja bih voljela kada bi premijer Srbije, koji dolazi u Sarajevo, upravo zbog te svoje prošlosti a u cilju izgradnje povjerenja, koje je uništeno u ratu, ratnim zločinima i genocidom protiv bošnjačkog naroda, kada bi, dakle, učinio taj državnički korak i, recimo, javno, baš na tom mjestu, u Sarajevu, kazao da mu je žao što je u ljeto 1995. godine izjavio da će država Srbija, tadašnja SR Jugoslavija, za svakog ubijenog Srbina, ne državljanina Srbije, ubiti stotinu muslimana, što se nažalost i ostvarilo", rekla je Janja Beč Neumann.

Prema njenim riječima, ako bi poslije 19 godina Vučić javno izrazio žaljenje u Sarajevu "to bi bio prvi manji korak ka izgradnji povjerenja".

Voljela bi, kako kaže, da kao premijer Srbije u Sarajevo danas dolazi Srđa Popović, odnosno Bogdan Bogdanović ili Ivan Đurić.

"Bilo bi mnogo ljepše i jasnije, ne bi bilo tih disonantnih tonova... Ovi ljudi, nažalost, više nisu živi. Imamo trojac koji zauzima najviše pozicije. To su: Nikolić, Vučić i Gojković. Pošto troje ljudi sa takvom prošlošću imaju sve instrumente vlasti, mogu jako puno da učine i dobrog i lošeg", naglasila je.

Srbija bi, kako kaže ugledna profesiorca, mogla učiniti još neke pozitivne geste. To bi bila gesta izgradnje spomenika za 200 hiljada dezertera iz Vojvodine, koji nisu htjeli da učestvuju u ratovima na području bivše Jugoslavije koje je Srbija vodila '90-tih, a o čemu se malo zna. To bi, smatra ona, bila pozitivna gesta distanciranja sadašnjeg vodstva Srbije od ratne politike.

"Drugi korak, koji bi bio prepoznatljiv od naroda u regionu, jeste da Srbija isplaćuje penzije za onih 519 žena u BiH koji imaju status žrtava rata, a kao žrtve silovanja. To bi bio gest koji bi mogao da otvori prozore ka izgradnji povjerenja, a ne samo da imamo prazne riječi", dodala je sugovornica našeg portala.

Nikolić da se bavi Vojvodinom, Sandžakom i Kosovom, a ne BiH

Komentirajući tvrdnje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića "da je očigledno da BiH ne može da opstane", kao i navode u Programu Srpske napredne stranke (SNS) o perspektivi stvaranja zajedničke države na teritoriju Srbije i RS-a, Janja Beč Neumann je podvukla:

"Nikoliću bi bilo mnogo bolje da brine šta je sa Vojvodinom, šta je sa Sandžakom, da rješava probleme u sopstvenoj kući i ne ide u druge države. Neka pogleda šta se sa Vojvodinom i Sandžakom. A sa Kosvom imaju toliko puno posla da imaju vrlo malo vremena i energije, pa prostora, da se i time (BiH) bave. Mislim da su sada tu neki drugi prioriteti. Dakle, Kosovo, Vojovdina i na Sandžaka", zaključila je Janja Beč Neumann u razgovoru za Klix.ba.