BiH
0

Janja Anđelić osuđena na 11 godina i šest mjeseci, a Ljubica Kolovrat na 14 godina zatvora

FENA
Izricanjem zatvorskih kazni - Janji Anđelić u trajanju od 11 godina i šest mjeseci i Ljubici Kolovrat od 14 godina danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje u kojem je po prvi put na ovom sudu izrečena presuda za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Anđelić i Kolovrat su se, kako je Sud utvrdio, udružile u zločinačku organizaciju s Dušankom Petrović iz Beograda (nedostupna bh. pravosuđu) i odgovorne su za ubistvo njenog brata Aleksandra Petrovića počinjeno 10. marta 2006. u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Dolac-Malta.

Aleksandar Petrović ubijen je hicima iz pištolja, a onda poliven benzinom i zapaljen, a ubistvo je počinjeno iz koristoljublja, odnosno s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi kako bi Dušanka Petrović naslijedila porodični stan u Beogradu.

U ovoj zločinačkoj organizaciji osim spomenutih bila je Jelena Jovanović, Dušankina kćerka koju je srbijanska policija uhapsila prošle godine kada je pokušala prodati Petrovićev stan u Beogradu. Dušanka Petrović trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Beogradu radi ubistva supruga.

Kako je na temelju provedenih dokaza utvrđeno, ova zločinačka organizacija osim za ubistvo Beograđanina Aleksandra Petrovića odgovorna je i za krivična djela izazivanja opće opasnosti (požar u stanu nakon njegovog ubistva), te krivotvorenje osobnih dokumenata (tačka 2. optužnice), prevaru i teške krađe (tačke 3. i 4. optužnice)

Naime, Sud je utvrdio kako su okrivljene sudjelovale u krađama počinjenim na prevaru u stanu Ibrahima Borančića, kao i stanu Mate Vukadina.

Okrivljenima je rješenjem Suda produžen pritvor do pravomoćnosti presude, a najduže do isteka izrečene zatvorske kazne.