BiH
0

Jandroković: Hrvatska nastavlja s potporom sveučilišta u Mostaru i kliničkoj bolnici Mostar

FENA
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je danas u Mostaru kako odabir BiH kao destinacije za jednu od njegovih prvih posjeta kao ministra, govori koliko je Hrvatskoj stalo do razvijanja odnosa s BiH, te da posjet trima gradovima Sarajevu, Mostaru i Banjojluci ukazuje na to kako Hrvatska danas gleda na BiH.

"Razgovarao sam s najvišim dužnosnicima BiH, s predstavnicima institucija hrvatskog naroda, s predstavnicima Katoličke crkve i moram reći da sam vrlo zadovoljan. Ovaj posjet potvrdio je prijateljske i dobrosusjedske odnose između BiH i Hrvatske i s velikim optimizmom možemo gledati na daljnji razvitak odnosa naše dvije susjedne i prijateljske zemlje", kazao je Jandroković na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je u spomenutim razgovorima dogovoren početak konzultacija na razini pomoćnika ministara vanjskih poslova u rješavanju bilateralnih otvorenih pitanja između dviju zemalja.

Jandroković je jutros obišao mostarsko poduzeće Aluminij, dok je sinoć po dolasku u Mostar posjetio Sveučilište u Mostaru i Kliničku bolnicu Mostar, dvije ustanove čiju izgradnju financijski pomaže hrvatska Vlada, te je izrazio zadovoljstvo viđenim.

"U razgovoru s našim domaćinima shvatio sam da oni našu pomoć iznimno cijene. U ovom trenutku mogu najaviti da će hrvatska Vlada nastaviti podupirati te projekte. Želimo pomoći svima onima koji žele unaprijediti standard ljudi koji žive u BiH. I svakako želimo pomoći u razvijanju BiH da i ona bude kao i Hrvatska uznapredovala prema europskim kriterijima i standardu", istaknuo je.

Upitan da prokomentira proces ustavnih reformi u BiH, Jandrokiović je kazao da one trebaju biti onakve kakve se dogovore predstavnici tri konstitutivna naroda.

"Ako se tu ostvari koncenzus Hrvatska će to pozdraviti s velikim zadovoljstvom. Ono o čemu moramo voditi računa je to da sva tri naroda budu konstitutivna i ravnopravna. Mislim da kod svih protagonista postoji svijest da rješenje koje to ne bi uvažilo ne bi bilo dobro za BiH", kazao je Jandroković.

Kratko je prokomenitaro i situaciju na Kosova, kazavši kako će Hrvatska slijediti politiku Europske unije.

Što se tiče Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske, hrvatski ministar vanjskih poslova izrazio je nadu da će taj sporazum uskoro biti potpisan.

"Koliko sam ja informiran Predsjedništvo BiH nije odbilo Sporazum o dvojnom državljanstvu, nego je rasprava odgođena. Ja očekujem da će razlozi zbog kojih je jedan od članova Predsjedništva odbio poduprijeti taj sporazum biti otklonjen i da će Sporazum vrlo skoro biti ratificiran", kazao je Jandroković.

Ministar Jandroković u nastavku svog posjeta BiH danas će otputovati u Banju Luku, gdje će se sastati s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom.