BiH
0

Jaki udari vjetra otežavaju odvijanje saobraćaja u BiH

FENA
Saobraćaj se danas na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini odvija bez zastoja i vanrednih ograničenja.

Zbog kiše koja pada u jugozapadnim krajevima Bosne i u Hercegovini, kao i zbog otapanja snijega, kolovozi su u većem dijelu zemlje mokri. Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima još na obilaznici iznad tunela na Kupreškim vratima (M-16 Bugojno-Kupres), kao i na planinskom prijevoju Čemerno (Tjentište-Gacko), saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba.

Povremeno jaki udari vjetra otežavaju odvijanje saobraćaja. Tokom dana, zbog vjetra, na više dionica, dolazilo je obaranja drveća na kolovoz, što je dodatno otežavalo saobraćanje.

Skreće se pažnja na dionice koje prolaze kroz usjeke gdje su učestali odroni kamenja na kolovoz. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog opasnosti od obrušavanja kamenog materijala na kolovoz obustavljen je saobraćaj na dionici M-16 Jajce-Crna Rijeka. Vozila do 7,5 t saobraćaju putem Jezero-Previle-Mrkonjić Grad, dok je za teretna vozila u funkciji obilaznica regionalnim putem Šipovo-Baraći.

Za vozila preko 7,5 tona zabranjeno je saobraćanje na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, dok je na magistralnom putu M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje zabrana aktuelna za teretna vozila iznad 12 tona.

Zbog izvođenja radova u tunelu Sokolica I, na dionici M-5 Ustiprača-Višegrad, saobraćaj se odvija jednom trakom, uz regulisanje privremeno postavljene signalizacije (Semafor).

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja pri prelasku granice.