BiH
0

Jajce: BiH treba postati potpisnica drugog protokola na Hašku konvenciju

FENA
Diskusija koja je ukazala na potrebu da BiH postane potpisnica Drugog protokola na Hašku konvenciju o zaštiti kulturnih dobara, dobila je centralno mjesto na seminaru koji je Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) BiH u saradnji s UNESCO-om i Državnom komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika organizirao jučer i danas u Jajcu.

Na ovom su skupu, pored stručnjaka iz Velike Britanije, Švicarske i Austrije učestvovali i predstavnici bh. ministarstava civilnih poslova, odbrane i vanjskih poslova i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih ministarstava obrazovanja i kulture te predsjednik Državne komisije za saradnju s UNESCO-om, saopćeno je iz MKCK u BiH.

Džamije, crkve, mostovi i mnogi drugi vrijedni spomenici kulture uništeni su u proteklom ratu u BiH, rečeno je na skupu.

Razmjere razaranja na području bivše Jugoslavije bile su tolike da su nagnale međunarodnu zajednicu da pojača Konvenciju o zaštiti kulturnih dobara iz 1954. godine usvajanjem Drugog protokola te Konvencije 1999. Protokol posebno propisuje krivične sankcije u slučajevima kršenja ta dva međunarodna dokumenta.

"Razvijanje svijesti o značaju kulturnog naslijeđa u cjelokupnom sistemu obrazovanja od najveće je važnosti, jer nikada nije previše rano da se usvoje osnove o značaju i stekne poštovanja ovih civilizacijskih vrijednosti", kazao je u uvodnom govoru šef delegacije MKCK u BiH Henry Fournier.

On je naglasio koliko je važno da predstavnici vlasti, oružanih snaga te cjelokupno stanovništvo poznaju pravila koja se odnose na zaštitu kulturnih dobara.

Predstavnik UNESCO-a Jan Hladik, organizacije koja predstavlja pokretačku snagu u promoviranju međunarodnih obaveza vezanih za zaštitu kulturnih dobara, naglasio je neophodnost upoznavanja javnosti o odredbama Haške konvencije i njena dva protokola.

On je mišljenja da ako javnost nije podrobno i na vrijeme upoznata o svim odgovarajućim pravilima ta pravila ne mogu biti poštovana ni u miru, niti u ratu.

Predstavnici Ministarstva za civilne poslove BiH i Ministarstva prosvjete i kulture RS-a obavijestili su učesnike seminara da su entitetski organi, zajedno sa spomenutim Ministarstvom, pripremili prijedlog zakona o kulturnom naslijeđu BiH koji će uskoro biti u parlamentarnoj proceduri.

Članica Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH Tina Wikk predstavila je proces restauracije kulturnog naslijeđa BiH na impresivnom primjeru Zemaljskog muzeja u Sarajevu, najvećeg muzeja na Balkanu, s izuzetkom Atinskog.

Načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić naglasio je važnost drevnog grada Jajca za širenje znanja o neprocjenjivom bogatstvu i stoljećima dugoj tradiciji državnosti BiH.

On je izrazio uvjerenje da će se historijska jezgra Jajca, koja je nominirana za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, 2009. godine pridružiti niski bisera kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa svjetske baštine.

"To će nas, kao i sve razumne ljude, dodatno obavezati da poštujemo prošlost i čuvamo našu baštinu, ono što su naši preci godinama gradili i stoljećima čuvali te da nikada više ne dozvolimo da se ovakva skrnavljenja kulturnih dobara dešavaju u svijetu", kazao je Hrnjić.

U okviru programa seminara, Ministarstvo kulture FBiH bilo je domaćin Omladinskom gradskom horu iz Zenice koji je održao koncert na otvaranju izložbe 50 fotografija uništenog kulturnog naslijeđa BiH. Postavku je organizirala Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika.