BiH
206

Jahorina će u naredna tri dana biti svjetski centar medicine i nauke

Piše: Š. B.
Aida Hadžibajrić, Taib Delić, Asim Kurjak i Selma Porović
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konferencijom za medije na Jahorini je danas u prelijepom ambijentu hotela Termag otpočeo trodnevni drugi Regionalni kongres o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji. Osnovna tema Kongresa, kako je kazao prof. dr. Asim Kurjak bit će funkcija organa nerođenog djeteta.

Uvaženi profesor Asim Kurjak idejni je tvorac i osnivač škole "Ian Donald", direktor "Ian Donald" škole za BiH je doktor Taib Delić ujedno i direktor poliklinike Sunce-Agram, kodirektorica je doktorica Selma Porović, a za marketing i PR je zadužena Aida Hadžibajrić

Medijima se obratio i profesor Asim Kurjak te kazao kako će Jahorina u ovih nekoliko dana biti svjetska metropola medicine i nauke, te pohvalio tim "Ian Donald" škole za BiH koja je organizovala Kongres i u Sarajevo dovela najzvučnija i najeminentnija imena iz oblasti ginekologije, perinatologije i ultrazvučne dijagnostike.

Ono što je naročito važno jeste da su se na Kongresu našli ugledni stručnjaci iz ovog područja iz 22 zemlje svijeta.

"Najkritičnije razdoblje razvoja ljudskog života upravo je period koji se provede u maternici majke, kao i prvih sedam dana nakon rođenja. Ono što je cilj i zadatak perinatološkog tima, koji je sastavljen od ginekologa, pedijatara i naučnika iz drugih oblasti jeste da krajnjem produktu, ljudskom biću, omogući dolazak na svijet i pruži kvalitetan život", rekao je profesor Kurjak.

Medijima su se obratili i Erich Saling, doktor koji je prije 60 godina u brigu o trudnoći i zdravlju novorđenčadi i uveo perinatološki tim, kao i profesor Frank Chervenak koji je šef najveće privatne univerzitetske klinike Cornell u New Yorku.

Sarajevo je izabrano kao gost Kongresa prema ideji profesora Kurjaka i doktora Milana Stanojevića koji je trenutno predsjednik Svjetske asocijacije perinatalne medicine.

U naredna tri dana na Jahorini će biti prikazana revija modernih naučnih i medicinskih dostignuća u oblastima perinatologije i bit će pokazano kako je ova sredina potpuno ravnopravna sa svjetskim centrima kada je u pitanju nauka.

Doktor Taib Delić je zahvalio profesoru Kurjaku što je omogućio da Sarajevo na velika vrata uđe na scenu ginekologije, perinatologije i ultrazvučne dijagnostike.

"Sarajevo je domaćin regionalnog kongresa gdje gosti iz svih zemalja bivše Jugoslavije vode razmjenu znanja ideja i trenutnog stanja u kojem se ove oblasti u našem području nalaze", rekao je Delić.

Doktorica Porović je naglasila kako je bit i značaj ovakvog događaja za BiH u tome što je ova zemlja, iako i dalje prolazi kroz tranzitni period i reforme, naročito zdravstva što je od značaja za temu, bila u stanju dovesti takve stručnjake i dokazati sposobnost te podići značaj domaćih stručnjaka.

U hotelu Termag je otvorena i izložba fotografija mladog umjetnika Marka Kusmuka.

Agencija koja je pripremila Kongres je Pro Optimus Tours Sarajevo, a jedan od partnera je i Bahceci klinika.

Osim učesnika i predavača iz BiH i regije, na mini simpoziju u sklopu Kongresa predstavit će se i eminentna svjetska imena iz oblasti ginekologije, perinatologije i ultrazvučne dijagnostike kao što su:

Profesor Frank A. Chervenak (USA), profesorica Asma Khalil (Velika Britanija), profesor Cihat Şen (Turska), profesor Giovanni Monni (Italija), profesor Olus Api (Turska), profesor Tuangsit Wataganara (Tajland), profesor Milan Stanojevic (Hrvatska), profesor Marina Degtyareva (Rusija), Radu Vladareanu (Rumunija).