BiH
3

Jagland: Vlasti i novinari dijele odgovornost za slobodu medija

FENA
Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland
Generalni sekretar Vijeća Evrope (VE) Thorbjorn Jagland upozorio je danas da zatvoren i netransparentan odnos medija i vlasti predstavlja rizik za pluralističko društvo, prenosi Ured Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Jagland je kazao da je sloboda izražavanja osnovno pravo, propisano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te da je sloboda medija od vitalne važnosti za svako demokratsko društvo, a izabrani političari su dužni osigurati uvjete da bi novinari mogli obavljati svoj posao slobodno i bez straha od represije države.

"Vijeće Evrope promovira slobodu medija savjetujući vlade u vezi s medijskom legislativom i, tamo gdje je to potrebno, pomažući države članice Vijeća Evrope da ispune svoje obaveze koje proističu iz Konvencije, kroz specifične programe saradnje", dodao je Jagland.

Međutim, ističe da teret nije samo na vlastima te da pluralistička društva mogu biti ugrožena ukoliko mediji pokušavaju da izvrše uticaj na vlasti da bi stekli ekonomsku korist i kada poslovni odnos između novinara i političara ostaje nerazjašnjen, odnosno tajan.

Ističe i da napad na ljudsko pravo na privatnost (također zaštićeno Konvencijom), kroz nezakonito djelovanje, kao što je prisluškivanje telefona, jednako oštećuje osnove demokratije.

"Dokazi koji su proistekli iz istrage u slučaju Leveson u Velikoj Britaniji - u vezi s etikom u medijima -snažan su podsjetnik novinarima i vlastima da dijele odgovornost u vezi sa zaštitom slobode medija. Građani Evrope imaju pravo na slobodne medije“, kazao je Jagland.

Svjetski se dan slobode medija obilježava 3. maja svake godine, a ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine kako bi podsjetila javnost na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih djelatnika u izgradnji i očuvanju demokratije.