Diskriminacija
8

Jagland: Parlamentarni izbori po važećem Ustavu neće biti priznati

SRNA
Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland
Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland poručio je danas da Vijeće Evrope i EU neće priznati još jedne parlamentarne izbore u BiH koji bi bili održani po važećem diskriminatorskom Ustavu.

On je na konferenciji za novinare nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom naglasio da je hitno potrebno da se prije ljeta krene sa rješavanjem presude Evropskog suda u slučaju "Sejdić i Finci", jer se na jesen održavaju lokalni izbori, nakon koji se "opasno" približavaju parlamentarni.

"Neophodno je rješenja koja će se odnositi na naredne parlamentarne izbore donijeti prije ljeta i rokova koji su navedeni. Izuzetno je važno da na najbolji mogući način bude iskorišten povoljan politički trenutak i da bude učinjen taj neophodan i neizbježan korak", rekao je Jagland. 

Prema njegovom mišljenju, izuzetno je važno da BiH postane dio onoga što se već dešava i da napreduje na istom putu zajedno sa zemljama u okruženju. 

"Jedini način da to bude ostvareno je da kao prvi preduslov ispuni sve obaveze koje je preuzela postavši članica Savjeta Evrope. Vrijeme je da se kaže šta je potrebno uraditi i zašto je to potrebno uraditi", istakao je Jagland.  

Bevanda je rekao da BiH bez političkog dogovora koji će biti implementiran i prenesen u Paralmentarnu skupštinu rizikuje da uđe u period kada će postati zemlja kojoj se neće više posvećivati toliko pažnje i ugroziće članstvo u Vijeću Evrope. 

"Iskreno se nadam da BiH neće završiti na sporednom kolosjeku, budući da su sve zemlje regije napravile pomak", naglasio je Bevanda.  
On kaže da je sa Jaglandom sumirao situaciju i definisao gdje je BiH na evropskom putu, te da su locirali neuralgične tačke, prije svega neprovođenje presude Evrpskog suda u slučaju "Sejdić i Finci".

Bevanda je istakao da je gosta informisao o trenutnoj situaciji u vezi sa budžetom. "Izrazio sam optimizam da ćemo trenutne političke nesuglasice uspjeti da riješimo i postati kredibilni prvo sami prema sebi, a onda prema Savjetu Evrope i evropskim intitucijama", rekao je Bevanda.