BiH
5

Jaganjac: Prijedlog da tužitelje bira politika predstavlja prevaziđenu pojavu

FENA
Amir Jaganjac
Amir Jaganjac
Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Amir Jaganjac kazao je novinarima danas u Sarajevu kako smatra "da prijedlog da tužitelje bira politika predstavlja prevaziđenu pojavu koja bi dovela do vraćanja reformskih procesa unazad".

Komentirajući novinarski upit u vezi sa Sporazumom SDP-a BiH i SNSD-a u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, Jaganjac je kazao da je smisao tog sporazuma da "politika" bira glavnog tužitelja te da on, umjesto Visokog tužiteljskog i sudskog vijeća BiH (VSTVBiH), s određene liste bira ostale tužitelje.

"To je retrogradna pojava, odnosno vraćanje na stvari koje smo davno prevazišli", navodi Jaganjac, precizirajući da takvih primjera, posmatrano komparativno, u svijetu ima veoma malo.

Ocjenio je neophodnim očuvanje neovisnosti pravosuđa za evropski put BiH, uz opasku da je za stanje u Bosni i Hercegovini, opterećeno stalnim političkim tenzijama, najbolje rješenje da tužitelje i sudije bira VSTVBiH.

Odgovarajući na isto pitanje (u vezi sa Sporazumom SDP-SNSD), predsjednik Vrhovnog suda RS-a Želimir Barić kazao je da se započeta reforma sektora pravosuđa ne može zaustaviti, podsjećajući da prema rješenjima od 2003. godine sudije i tužitelje bira VSTVBiH.

"Ne možemo dozvoliti da kantonalni, odnosno parlamenti na nivou entiteta ili na nivou BiH biraju tužioce", naveo je Barić, uz napomenu da to ne bi bilo dobro rješenje, te da u tom kontekstu daje punu podršku VSTV-u BiH.