Odluka VSTVBiH
0

FOTO / Jadranka Lokmić-Misirača će mijenjati Milorada Barašina

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je na vanrednoj sjednicu koja je održana u ponedjeljak, donijelo odluku da će dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine obavljati Jadranka Lokmić-Misirača, za vrijeme spriječenosti glavnog tužioca Milorada Barašina da obavlja tu funkciju.

Jadranka Lokmić-Misirača će zamjenjivati glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milorada Barašina, do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega i kojeg je Prvostepena disciplinska komisija privremeno udaljila od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH s danom 1. julom .2011. godine.

Jadranka Lokmić-Misirača je zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovina i šef Odjela za opšti kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Gospođa Lokmić-Misirača ima 27 godina tužilačkog staža, od kojih je šest godina zamjenik glavnog tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir tužilačko iskustvo, kao i iskustvo rukovođenja na poziciji zamjenika glavnog tužioca.

Odluka VSTV-a BiH se temelji na članu 5. Zakona o Tužilaštvu BiH, kojim VSTV BiH određuje ko će od zamjenika glavnog tužioca obavljati dužnost u slučaju njegove spriječenosti.