BiH
0

Jadranka Kosor u utorak u BiH?

SRNA
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor u utorak, 18. januara, dolazi u jednodnevnu posjetu BiH, piše zagrebački "Večernji list".

Isti izvor navodi da bi Kosor trebalo da posjeti opštinu Vitez, bolnicu u Novoj Biloj i franjevački samostan u Gučoj Gori.

Kosor bi, prema protokolu, odmah nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, trebalo da otputuje u Vitez, posjeti bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, čiju je izgradnju finansirala Vlada Hrvatske. 

Nakon obilaska bolnice, premijer Hrvatske posjetiće opštinu Vitez, gdje bi trebalo da razgovara sa županijskim i opštinskim rukovodstvom, privrednicima, rukovodstvima udruženja nastalih tokom proteklog rata. 

Jednodnevnu posjetu BiH, koja se već duže vremena pokušava organizovati, Kosorova završava posjetom franjevačkom samostanu i franjevačkoj kući u Gučoj Gori. Isti izvor navodi da se iz dobijenih informacija nije moglo utvrditi da li će predsjednica Vlade Hrvatske imati bilo kakve susrete u Sarajevu.

"Večernji list" navodi da će tokom posjete "još jednom biti upućena poruka o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i BiH, ali će se ukazati i na potrebu konzistentnog poštivanja prava Hrvata kao najmanjeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH". 

List dodaje da su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor prošle sedmice u zajedničkoj izjavi nedvosmisleno poručili koaliciji koju predvodi SDP BiH "da u ovom trenutku posebno važnim smatraju da se jasno i kroz sve nivoe vlasti i uprave u BiH utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi".
Josipović i Kosor su jasno poručili da bez ravnopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja funkcioniše.