Veliko priznanje
0

Jacques Chirac postao počasni građanin Sarajeva

FENA
Gradski vijećnici Grada Sarajeva na sjednici koja je danas održana u Sarajevu usvojili su Odluku kojom je bivši francuski predsjednik Jacques Chirac proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Ova odluka usvojena je sa 21 glasom za, dok je samo Gradimir Gojer, vijećnik Gradskog vijeća iz Stranke za BiH, bio suzdržan.

Na sjednici nije bilo rasprave niti diskusije o ovoj tački dnevnog reda, ali je Gojer kasnije kazao novinarima da bi želio da mu neko objasni zašto je baš Chiracu dodijeljeno ovo priznanje.

"On nije učinio ništa za BiH i Sarajevo posebno kada je bilo najteže, jer on je tada bio drugi čovjek iza Françoisa Mitterranda, koji je bio francuski predsjednik prije Chiraca", objasnio je Gojer.

U obrazloženju za donošenje ove odluke stoji da je Chirac u dva mandata od 1995. do 2007. godine, dao izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavi mira u BiH te da je bio inicijator uspostave Trupa za brzu intervenciju Evropske unije, koje su imale značajnu ulogu u uspostavi mira u BiH.

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća obrazložila je da je Chirac pokazivao otvorenost i razumijevanje za probleme s kojima se BiH susreće, te posebno za potrebu približavanja BiH evropskim i međunarodnim institucijama.