BiH
0

Jače prisustvo policije na mjestima gdje se najčešće događa maloljetnička delikvencija

FENA
"Maloljetnička delikvencija" bila je tema današnjeg sastanka koji je organiziran u Kantonu Sarajevo, na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine KS-a Denisa Zvizdića. Nakon što je sinoć zboden maloljetnik koji je preminuo zbog nanesenih povreda, očito je da maloljetnička delikvencija predstavlja veliki problem.

Sastanaku su prisustvovati ministar unutrašnjih poslova KS-a Željko Mijatović, inspektor i glavni koordinator za maloljetničko prestupništvo u MUP-u KS-a Mićo Letić, ministar pravde i uprave KS-a Zlatko Mesić, ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo, pomoćnik u sektoru za socijalna pitanja u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice KS-a Mensud Peljto, direktorica Centra za socijalni rad KS-a Mirsada Poturković, direktor Disciplinskog centra za maloljetnike KS-a Samir Suljagić, direktor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine "Hum" Muhamed Hadžić i direktorica nevladine organizacije "Djeca stupovi svijeta" Fatima Hukić.

Radni naziv sastanka bio je Izrada akcionog plana za realizaciju Strategije protiv maloljetničkog prestupništva na području Kantona Sarajevo. Zaključeno je da će Akcioni plan imati tri dijela: prevencija, akcija i sankcija, saopćio je novinarima nakon sastanka predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić.

On je naglasio da će biti nastavljeni svi projekti i programi prevencije koji su u proteklih nekoliko godina dali značajne rezultate, a koje provode resorna ministarstva s Centrom za socijalni rad i Centrom za maloljetnike.

"Zatražit ćemo jače i vidljivije prisustvo policije na mjestima gdje se najčešće dešavaju prestupi maloljetnika, a to su uglavnom sredstva javnog prevoza i neki dijelovi grada", kazao je Zvizdić.

"Jedino KS ima odjel za borbu protiv maloljetničke delikvencije i prestupništva, ali spremni smo da unutar Akcionog plana, ako se to zatraži, da izađemo ususret MUP-u i kadrovski i finansijski i materijalno pojačamo i opremimo taj odjel, kako bi oni bili još efikasniji", istako je Zvizdić.

Kazao je da će u narednih nekoliko mjeseci doći do izmjena i dopuna zakona vezanih za tužilaštvo i sudove, gdje će biti zatraženo da se formira poseban odjel u tužilaštvu za maloljetničke prestupnike.

"Izvršit ćemo analizu sudskih presuda sa zahtjevom od resornog ministarstva i Skupštine i Vlade da se napusti dosadašnja praksa izricanja najminimalnijih kazni za prestupnike i da se počnu izricati one kazne koje zakon i dozvoljava", kazao je Zvizdić.

Na sastanku je zaključeno da je problem i nedostatak institucija i ustanova u kojima bi bili smješteni maloljetnici koji počine teška krivična djela.

"Kanton Sarajevo ima Centar za maloljetnike, ali to je jedina ustanova otvorenog tipa gdje se vrši resocijalizacija i rad s maloljetnicima. Nedostatak adekvatnih ustanova najbolje pokazuje podatak da su u Centar za mololjetnike, koji je otvorenog tipa, smještena dva maloljetnika koja su izvršila krivična djela pokušaja ubistva", istakao je Zvizdić.

Ministar MUP-a KS-a Željko Mijatović je naglasio da još ima prostora da policija radi u preventivnom djelu, te da će Skupština i Vlada morati pomoći u povećanju broja izvršilaca koji će raditi na terenu.

"U KS-u imamo smanjenje maloljetničke delikvencije, u procentu učešća maloljetničke delikvencije imamo svega 12,4 posto, a to je najniža stopa do sada zabilježena u KS-u učešća maloljetnika u izvršenju krivičnih djela. Međutim, problem je da se pojavljuju maloljetnici koji izvršavaju teška krivčna djela", kazao je ministar Mijatović.

U toku 2007. na području KS-a su prijavljena 694 krivična djela koja su počinili maloljetnici. U izvršenju tih krivičnih djela učestovala su 303 maloljetnika, a od tog broja evidentirana su 93 maloljetnika koji su u toku 2007. počinili od dva pa do 130 krivičnih djela.

Četiri maloljetnika počinila su 350 krivičnih djela, što je više od 50 posto ukupnih krivičnih djela.

Najviše krivičnih djela koje su počinili maloljetnici su krivična djela protiv imovine (oko 80 posto), a motiv je bilo koristoljublje. Dvadeset posto krivičnih djela su djela protiv života i tijela, protiv sigurnosti, zloupotrebe droga, itd., kazao je inspektor i glavni koordinator za maloljetničko prestupništvo u MUP-u KS-a Mićo Letić.

U toku 2007. nije bio nijedno ubistvo počinjeno od maloljetnika, ali je bilo pokušaja ubistava.

Na narednom skupštinskom zasjedanju Akcioni plan koji će imati jasno definirane aktivnosti, nosioce aktivnosti i rokove, trebalo bi da bude prezentiran poslanicima Skupštine KS-a.