Vježba SEESIM 10
0

Jačanje sigurnosti i stabilnosti u regiji

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U okviru vježbe SEESIM 10 (South Eastern Europe Simulation Network) koja se od 18. oktobra održava u prostorijama Kriznog operativnog centra institucija odbrane BiH, danas je održan završni scenario simulacione vježbe na kojem uspostavljen video-telekonferencijski link sa Albanijom.

Nosilac vježbe SEESIM 10 je Albanija, a u realizaciji učestvuju Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Makedonija, Turska i Ukrajina, uz podršku Švedske i Sjedinjenih Američkih Država.

Vježba SEESIM 10 je jedan od projekata organizacije zemlja jugoistočne Evrope na nivou ministarstava odbrane i realizira se svake dvije godine.

"Cilj ove vježbe je da se poboljša regionalna saradnja, provjere procedure, kako nacionalne tako i procedure za prekograničnu saradnju na osnovu bilataralnih sporazuma sa susjedima i da se identifikuje koje su procedure nedostajuće koje bi se trebale u narednom periodu uraditi, odnosno pripremiti za slučaj eventualnih katastrofa“, izjavio je načelnik operativnog centra brigadir Husin Ramić.

Sve zemlje koje učestvuju u vježbi, prema njegovim riječima, organizirane su na taj način da pored glavnog mjesta za kontrolu vježbe (koje je za ovu vježbu smješteno u Tirani) imaju krizni operativni centar koji rukovodi i radi po osnovu scenarija koji je baziran na širokom polju od terorističkih napada do prirodnih nepogoda.

Pored regionalnih ciljeva, svaka zemlja je na osnovu svog scenarija koji je uradila na osnovu šireg scenarija postavila i svoje nacionalne ciljeve.

"Za nas su ti ciljevi da se poboljša saradnja svih agencija koje se bave pitanjima sigurnosti, zaštite i spašavanja u BiH kako na državnom, tako i na entiteskom nivou i pored toga da se provjere procedure vezano za civilno-vojnu saradnju zmeđu Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane“, dodao je Ramić .

Scenario vježbe za BiH obuhvatio je pet incidenata: poplave i klizišta u južnom dijelu zemlje i uslijed toga izlijevanje otrovnih materija u rijeku Neretvu, zatim teroristički napad u jednom trgovačkom centru, veliki požar u fabrici namještaja, te cyber napad na jedan od aerodroma u BiH.

"Ministarstvo sigurnosti i ostale civilne i vojne institucije u BiH kroz ispunjenje ciljeva ove vježbe bit će u prilici sagledati kapacitete za upravljanje u vanrednim situacijima uzrokovanim prirodnim ili drugim nesrećama i učinit nužna poboljšanja u domenu gdje je to potrebno“, izjavio je predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Samir Huseinbašić.