BiH
0

Jačanje saradnje BiH i Kazahstana

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas, u sklopu zvanične posjete Republici Kazahstanu, sa svojim domaćinom, ministrom vanjskih poslova Republike Kazahstan Kanatom Saudabayevim, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Alkalaj je upoznao Saudabajeva o političkoj situaciji u BiH te napretku naše zemlje kada su u pitanju procesi evropskih i evroatlantskih integracija i ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima s Evropskom unijom.

Istakao je da se BiH nada skorom dobivanju statusa MAP-a za NATO i predaji zahtjeva za članstvo u EU do kraja godine.

Ministar Saudabajev je izrazio punu podršku Kazahstana Bosni i Hercegovini u ostvarenju ovih ciljeva, kao i želju Kazahstana za unapređenjem saradnje dviju zemalja u okviru UN-a, naročito imajući u vidu poziciju BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a tokom ove i naredne godine.

Razgovarano je i o jačanju saradnje BiH i Kazahstana u okviru našeg članstva i djelovanja u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), a s obzirom na to da je Kazahstan trenutno predsjedavajući ovom organizacijom i da OSCE ima značajnu ulogu u procesu jačanja sigurnosti u BiH i našoj regiji.

Ministar Alkalaj je posebno naglasio da odlični politički odnosi dviju prijateljskih zemalja nisu adekvatno popraćeni ekonomskom saradnjom i, u tom smislu, istakao potrebu snažnije saradnje na ovom planu i daljnjeg razvijanja privrednih odnosa dviju zemalja.

U tom smislu je, u okviru opredjeljena BiH da jača svoj energetski sektor, ova posjeta izraz diplomatskih nastojanja da se snažno potencira učešće Kazahstana u energetskim projektima u BiH.

Sagovornici su se složili da bi u okviru nastojanja i planova BiH za ostvarenje energetske sigurnosti, snažnija i konkretnija saradnja s Kazahstanom u ovom aspektu bila od obostranog interesa.

Ministar Alkalaj je ukazao i na mogućnosti povećanja robne razmjene te potrebu iznalaženja načina za značajnije prisustvo kompanija iz BiH na kazahstanskom tržištu.

Na sastanku je naglašena i potreba usaglašavanja i potpisivanja seta najznačajnijih bilateralnih sporazuma, čime bi se unaprijedili međusobni odnosi i omogućila efikasnija realizacija ekonomske saradnje i investicijskih projekata.

Ministri Alkalaj i Saudabajev su zaključili da je potrebno pojačati sveukupnu saradnju i ostvariti čvršće odnose dviju zemalja kroz redovne razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou i kroz direktne kontakte i konsultacije predstavnika ministarstava vanjskih poslova i razmjene posjeta privrednika i predstavnika vanjskotrgovinskih komora Bosne i Hercegovine i Republike Kazahstan.

Ministar Saudabajev je u ovom aspektu iskazao i želju Kazahstana za otvaranjem diplomatskih predstavništava u dvjema zemljama, naglašavajući interes Kazahstana da njihovo diplomatsko predstavništvo u našoj regiji bude otvoreno u Sarajevu.