BiH
38

Jača od SDA i SBB-a zajedno: Kako je Melihi Jahjaefendić omogućeno da bude direktorica 15 godina?

Piše: Ervin Mušinović
Amir Zukić (lijevo), Mirsad Đonlagić, Meliha Jahjaefendić, Neven Akšamija (direktor ADS BiH, desno)
Amir Zukić (lijevo), Mirsad Đonlagić, Meliha Jahjaefendić, Neven Akšamija (direktor ADS BiH, desno)
Imenovanjem Melihe Jahjaefendić za direktoricu Službe za zajedničke poslove institucija BiH iznevjeren je politički dogovor Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Obje stranke saglasne su da se treba ispitati zakonitost imenovanja s obzirom na to da je riječ o trećem mandatu. Ni čelnici SDA isto kao ni čelnici SBB-a ne znaju kako je došlo do ovog imenovanja. Slučaj Melihe Jahjaefendić primio je posebnu konotaciju nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije proslijedila Tužilaštvu BiH prijavu vezanu za njeno imenovanje. Na drugoj strani, Agencija za državnu službu BiH ističe kako je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je kako u slučaju imenovanja trebaju se poštovati zakonske odredbe te da se ne smije dešavati da mimo zakona bilo koji kandidat obnovi mandat.

"Mi nećemo podržati takve kandidate pa iz koje god stranke oni dolazili. Drugo, navedeno mjesto u pregovorima pripalo je Savezu za bolju budućnost (SBB). U međuvremenu je došlo do toga da je Agencija za državnu službu BiH imenovala dotičnu gospođu kojoj je to treći mandat. Ne znam kako je to moglo da se desi", kazao je Zukić.

On je dodao da ovakav način imenovanja nije u skladu sa zakonom te da SDA očekuje da će u narednom periodu nadležne institucije riješiti ovaj vakum i ponoviti konkurs.

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić kazao je kako SBB nema nikakve veze sa imenovanjem Melihe Jahjaefendić na poziciju direktorice Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

"Ona nije kandidat SBB i ostaje da se vidi kako je do toga došlo i ono što je najvažnije da se vidi da li je to imenovanje u skladu sa zakonom s obzirom na to da se radi o imenovanju po treći put. Ponavljam, SBB nema veze s tim", rekao je Đonlagić.

Ovim povodom kontaktirali smo i Agenciju za državnu službu BiH iz koje su nam kazali kako je Odlukom o Službi za zajedničke poslove institucija BiH propisano da radom Službe rukovodi direktor i dva zamjenika direktora, od kojih jedan zamjenik koordinira Sektorom unutrašnjeg osiguranja, protivpožarne zaštite i investicionog i tekućeg održavanja zgrade, a drugi zamjenik Sektorom opštih poslova, ugostiteljstvom i voznim parkom.

Sekretari se rotiraju tako da se ne može smatrati da je Jahjaefendić bila direktorica deset godina

Dodaju da iz toga proizilazi da dva zamjenika direktora imaju različite funkcije, odnosno da ne postoji identitet zamjeničkih funkcija, kao i da direktora i zamjenika direktora imenuje Vijeće ministara BiH na period od pet godina, a direktor i dva zamjenika direktora se rotiraju svakih deset mjeseci.

"Njihova radna mjesta su radna mjesta sekretara sa posebnim zadatkom, dok je članom 34. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine propisano da sekretara sa posebnim zadatkom imenuje institucija, na određeni vremenski period koji nije duži od pet godina, a najduži period postavljenja na isto radno mjesto je deset godina, koji je apsolutno ograničavajući faktor u pogledu dužine angažmana. Međutim, uz uslov da se rotacija zaista i odvija, lica na svakom od tri pomenuta radna mjesta, u okviru jednog mandata, provedu oko trećine vremena, te stoga se može smatrati da se ista lica mogu prijavljivati na navedena radna mjesta sve dok ukupan period postavljenja na jedno od tri mjesta ne dostigne deset godina, uz uslov da se prilikom prijave na konkurs dostave potvrde ili uvjerenja o vremenu provedenom na svakom od tih radnih mjesta", kazali su iz Agencije za državnu službu BiH.

Dodaju da što se tiče samog provedenog postupka Agencija za državnu službu BiH je, postupajući po zaključku Vijeća ministara BiH sa 24. sjednice održane 22. septembra 2015. godine, raspisala javni oglas za prijem rukovodećih državnih službenika na položaju sekretara sa posebnim zadatkom u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, direktora i zamjenika direktora, sa krajnjim rokom za prijave 10.novembar 2015. godine.

"Po okončanoj proceduri stručnog ispita po predmetnom javnom oglasu, na osnovu ostvarenih rezultata u konkursnoj proceduri, sačinjena je lista uspješnih kandidata, te je Agencija Vijeću ministara BiH, dostavila mišljenje za imenovanje rukovodećih državnih službenika, u skladu sa članom 28. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH", ističu iz Agencije za državnu službu BiH.

Agencija za državnu službu BiH po službenoj dužnosti imenovala Melihu Jahjaefendić

Podsjećaju da je članom 28. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, propisano da rukovodeće državne službenike imenuje nadležna institucija, po prethodno pribavljenom mišljenju Agencije, sa liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs, te da ukoliko se ne izvrši imenovanje iz stava istog člana u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja Agencije i liste uspješnih kandidata, ako posebnim propisom nije određen kraći rok, Agencija će po službenoj dužnosti imenovati najuspješnijeg kandidata.

"Na 45. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 25. februara 2016. godine, o čemu je Agencija za državnu službu obaviještena aktom Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, Vijeće ministara BiH je zadužilo Agenciju za državnu službu BiH da istom dostavi cjelovitu informaciju o provedenom postupku za izbor direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, sa mišljenjem Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. Takođe je zatraženo od Agencije za državnu službu BiH da ne vrši imenovanje direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, dok Vijeće ministara BiH ne razmotri predmetnu informaciju", kazali su iz Agencije.

Navode da su postupajući po navedenom zaključku uz mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH i Ministarstva pravde BiH, Vijeću ministara BiH dostavila Informaciju o provedenom postupku za izbor direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

U Informaciji je, kako kažu, predmetna konkursna procedura objašnjena u cjelosti. Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH je 06. april 2016. godine obavijestio Agenciju za državnu službu BiH da je Vijeće ministara BiH, na 50. sjednici održanoj 30. marta 2016. godine, primilo na znanje Informaciju o provedenom postupku za izbor direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koju je pripremila Agencija za državnu službu BiH.

"U vezi s navedenim naprijed, a kako je zakonski rok od 30 dana prošao i nadležni organ, Vijeće ministara BiH nije izvršilo imenovanje, a Vijeće ministara BiH je obavijestilo Agenciju za državnu službu BiH da je primilo na znanje Informaciju o provedenom postupku za izbor direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koju je pripremila Agencija za državnu službu BiH po zaključku Vijeća ministara BiH sa 45. sjednice održane 25. februara 2016. godine, to je Agencija za državnu službu BiH postala ovlaštena i dužna da izvrši imenovanje, odnosno da najuspješnijeg kandidata po službenoj dužnosti imenuje na navedeno radno mjesto", ističu iz Agencije za državnu službu BiH.

Dodaju da je na to skrenulo pažnju i Ministarstvo pravde koje je u svom mišljenju od 16. marta 2016. godine navelo da zaključak Vijeća ministara BiH sa 45. sjednice održane 25. februara 2016. godine, kojim je zatraženo da Agencija za državnu službu BiH ne vrši imenovanje direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, dok Vijeće ministara BiH ne razmotri informaciju Agencije za državnu službu BiH, nije u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, te da imenovanje nije, niti može biti uslovljeno prethodnim razmatranjem informacije od strane Vijeća ministara BiH, a da eventualne nepravilnosti u proceduri konkretnog konkursa mogu biti predmet drugih postupaka, ali nikako postupka imenovanja od strane Vijeća ministara BiH.

"Konačno, važno je istaći da nijedan organ nije našao bilo kakvu nezakonitost u mišljenju Agencije o mogućnosti kandidature, a posebno ne u samom postupanju Agencije tokom provedene procedure javnog konkursa. Shodno navedenom, Meliha Jahjaefendić imenovana je za direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine – rukovodeći državni službenik na položaju sekretara sa posebnim zadatkom, počev od 01. maja 2016. godine", zaključili su u Agenciji za državnu službu BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo da je predmet u slučaju Melihe Jahjaefendić u radu

Podsjećamo, u februaru je Grupa za podršku prava i pravde institucija BiH uputila nadležnim organima prijavu zloupotrebe položaja, nesavjesnog poslovanja, korupcije direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Prijava je očigledno shvaćena ozbiljno jer je Agencija za borbu protiv korupcije obavijestila javnost da je proučila dostavljenu prijavu te je, zbog ozbiljnosti navoda, proslijedila nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije željelo davati nikakve komentare vezane za slučaj Melihe Jahjaefendić uprkos tome što je medijima ranije iz ove institucije potvrđeno kako je "predmet u radu".