Jevrejska Nova godina
0

Jabuka se umače u med da godina bude slatka

FENA
Obilježavanje 5770. jevrejske Nove godine Roš-hašana, koja se večeras proslavlja u cijelom svijetu, u Sarajevu će početi molitvom u starom hramu - Muzeju jevreja BiH i nastavit će se u duhu tradicionalnih običaja.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci istaknuo je za Fenu da Jevreji večeras proslavljaju 5770 godina od stvaranja svijeta.

Istaknuo je da će se proslavi Nove godine u Muzeju jevreja, pored Jevreja iz Sarajeva i BiH, priključiti i brojni prijatelji Jevrejske zajednice BiH iz cijele bivše Jugoslavije - od Ljubljane do Skoplja, te od Splita do Novog Sada.

U skladu s običajima, nakon molitve prelazi se na svečanu večeru koja ima propisanu tradiciju i redoslijed. Tako se na stolu obavezno mora naći riba s glavom, "da bismo bili glava, a ne rep među narodima, te da bi nas bilo onoliko koliko ima ribe u moru", pojašnjava Finci.

Na trpezi se obavezno treba naći i jabuka čije se kriške umaču u med da godina bude slatka.

"Nezaobilazan je i nar, kako bi nam život i godina pred nama bila ispunjena kao što je nar ispunjen zrnima. U narodu se kaže da nar ima tačno 613 zrna koliko ima i božijih zapovijedi u Tori, svetoj knjizi Jevreja, od čega se 365 zapovijedi odnosi na ono šta se ne smije činiti, a 248 na one koje se trebaju činiti", kazao je Finci.

Nakon tradicionalnog početka Nove godine prelazi se na deset teških dana, kada jevreje Bog ispituje da li su bili dovoljno dobri u prošloj godini te da li za narednu godinu trebaju biti upisani u Knjigu života.

To se obilježava sve do Jom Kipurima, najvažnijeg jevrejskog praznika pokajanja, koji ove godine pada 28. septembra.

Nakon obilježavanja Nove godine, pojašnjava dalje Finci, izlazi se na obalu rijeke ili bilo koju drugu obalu te se iz džepa, umjesto grijehova, sve mrvice istresu kako bi voda odnijela sve čovjekove grijehe te mu za njih bilo oprošteno u Novoj godini.

"Ako nam se u tih deset teških dana Bog smiluje i upiše nas u Knjigu života, bit ćemo sretni cijelu 5770. godinu", zaključio je predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Roš-hašana se čestita riječima "Šaratova!", što se prevodi sa "Sretno vam bilo!"