BiH
0

Jablanica: Sve spremno za obilježavanje godišnjice Bitke na neretvi

FENA
Pripreme za obilježavanje 63. godišnjice "Bitke na Neretvi" u Jablanici, jedne od najpresudnijih bitaka NOB-a, završene su u cijelosti. Svečanosti počinju 6. maja u 11.00 sati, polaganjem cvijeća na Spomen - kosturnicu poginulim borcima NOB - a, dok će svečana akademija biti održana u 12.00 sati, u Muzeju Bitka na Neretvi.

"Na ovoj svečanosti najavljen je dolazak oko 500 antifašista iz Sarajeva, Konjica, Beograda, Splita, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, a očekujemo dolazak i više stotina mladih koji će se na ovome mjestu podsjetiti na događaje iz odlučujuće pobjede NOB-a, u kojoj su partizani spasili 4.000 ranjenika i Vrhovnu komandu, s Titom na čelu", rekli su za FENU članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje 63. godišnjice ove poznate bitke Omer Maslo, predsjednik SUBNOAR-a Jablanica i Aida Malović, direktorica Muzeja "Bitka na Neretvi".

Povodom godišnjice smrti Josipa Broza Tita, članovi SUBNOAR-a Konjic, 4. maja organizirali su polaganje cvijeća na Spomen - kosturnicu na Partizanskom groblju u Konjicu, gdje je sahranjeno 310 boraca NOR - a, posjetili su svoje bolesne i stare ratne drugove, članove SUBNOAR-a, te će u 15.05 sati, vrijeme smrti Josipa Broza, označiti vatrogasnom sirenom u gradu. Održali su i sjednicu Predsjedništva Općinskog odbora ove organizacije, rekao je za FENU predsjednik konjičkih boraca Muriz Alikadić.