Izmjene sporazuma
0

Izvršenje kazne za bjegunce iz BiH i Hrvatske

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog osnova za vođenje pregovora o izmjeni Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima između BiH i Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Izmjenama Sporazuma i dva ugovora biće onemogućeno izbjegavanje izdržavanja kazni za najteža krivična djela, odnosno, pravno će se regulisati situacija kada osuđeno lice nakon izricanja kazne napusti državu i ode u zemlju svog državljanstva ili stalnog prebivališta, te uskrati saglasnost na izvršenje izrečene krivične sankcije.

Tako će ovim izmjenama biti precizirano da država može zahtijevati od druge strane da preuzme izvršenje kazne bez pristanka osuđenog lica, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH,  donijelo je danas Odluku o prihvatanju zaduženja prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) po stendbaj aranžmanu i rasporedu prve tranše ovog  aranžmana.  

Na današnjoj sjednici nije postignut konsenzus o prijedlogu za imenovanje pomoćnika ministra finansija i trezora BiH Ranka Šakote za vršioca dužnosti direktora i Nedima Čustovića za vršioca dužnosti zamjenika direktora Centralne harmonizacione jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prijedlozi za imenovanje Šakote i Čustovića idu na dalje usaglašavanje.

Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o osnivanju Državne komisije za saradnju BiH s Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.