Hag
0

Izvođenjem dokaza odbrane nastavlja se suđenje Momčilu Perišiću

SRNA
Momčilo Perišić
Momčilo Perišić
U Haškom tribunalu danas će izvođenjem dokaza odbrane biti nastavljeno suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, javio je dopisnik Srne.

Optužnica Perišića tereti za granatiranje Sarajeva i Zagreba i za zločine koji su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici.

Danas će biti nastavljena suđenja generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. godine, te bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koje optužnica  tereti  za prisilno iseljavanje nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske i BiH.

Glavni pretres na suđenju bivšim zvaničnicima MUP-a Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženim za zločine nad nesrpskim stanovništvom iz 20 opština BiH 1992. godine, biće nastavljen u srijedu, 17. novembra.

Suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću još je u prekidu. Pretresno vijeće je 3. novembra naredilo  suspenziju postupka u trajanju od mjesec dana, kako bi se optuženom omogućilo da pregleda materijal koji mu je krajem oktobra predalo Tužilaštvo.

Karadžić je optužen za zločine nad muslimanskih i hrvatskim civilima u BiH u toku rata od 1992. do 1995. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009, a dokazni postupak optužbe 13. aprila ove godine. Suspenzija postupka je naložena kako bi optuženi mogao da pregleda oko 14.000 stanica materijala koji sadrži potencijalno oslobađajuće informacije.

Vijeće će strane u postupku naknadno obavijestiti o tome kada će proces biti nastavljen.
Zbog vjerskog praznika Kurban-bajrama, u utorak, 16. novembra, u Tribunalu će biti slobodan dan.