BiH
0

Izvještaji o izvršenju budžeta za 2013. i prvu polovinu 2014. godine bez rasprave

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodna skupština RS usvojila je danas konsolidovane izvještaje o izvršenju budžeta za 2013. i prvu polovinu 2014. godine. Iako su svi očekivali žestoku raspravu, pogotovo zbog činjenice da izvještaji kasne u skupštinu gotovo godinu dana, to se nije dogodili i oni su usvojeni gotovo bez ikakve rasprave.

Poslanik SDS-a Marinko Božović rekao je da su ti izvještaji bajati, jer su na dnevnom redu trebali biti prije godinu dana.

"Ako pažljivo analiziramo ovaj izvještaj, vidjet ćemo kako je dolazilo do zaduživanja putem trezorskih zapisa, a potom i kako je rastao dug RS. Najveći dio kredita je otišao u potrošnju. Narodna skupština će prihvatiti ovaj izvještaj, uprkos tome što on pokazuje da je ekonomija RS na koljenima", rekao je Božović.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da su u 2013. godini indirektni porezi bili manji za 38 miliona maraka u odnosu na planiranu cifru, a isti trend je, naglasio je on, nastavljen i u prvoj polovini 2014. godine kada je došlo do pada ovih poreza za 48 miliona maraka.

"U izvještaju stoji da su indirektni porezi dominantni u budžetu RS, pa treba shvatiti koliko je dramatičan pad ovih poreza uticao na budžet RS. Privredni koeficijenti kažu da bi trebali imati više sredstava, a njih je sve manje. Vlast kaže da uspješno kontroliše dug RS, a on je iz godine u godinu sve veći. Srpska izdvaja 30-40 miliona maraka samo za kamate i to dovoljno govori o tome da je zaduživanje bilo loše planirano", smatra Borenović.