BiH
1

Izvještaj protiv funkcionera Puteva RS: Izgradili naplatne kućice na magistralnom putu

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kriminalistička policija Centra javne bezbjednosti Banja Luka podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka protiv odgovornih lica, odnosno visokih funkcionera u Javnom preduzeću Putevi Republike Srpske, zbog sumnje da su nesavjesnim privrednim poslovanjem oštetili ovo preduzeće za 2.100.000 KM.

Izvještaj je podnesen protiv M. L. (1952), S. U. (1957), N. K. (1973) i M. J. (1977). Sumnja se da su oštetili preduzeće, iako nisu pribavili imovinsku korist, jer su izgradili naplatne kućice na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice, iako je gradnja kućica bila dozvoljena samo na autoputu. Zbog toga ove naplatne kućice nikad nisu puštene u rad, a napravljene su nove na autoputu koji vodi prema Gradišci.

Kako se navodi u saopštenju CJB Banjaluka, M. L. iz Banjaluke i S. U. iz Mrkonjić Grada sumnjiče se da su 21. septembra 2010. godine kao direktor i izvršni direktor za tehničke poslove javnog preduzeća potpisali ugovor o "Rekonstrukciji i modernizaciji magistralnog puta M-16 na dionici Prijedorska petlja-Klašnice radi povećanja bezbjednosti saobraćaja", na osnovu kojeg je izvršena izgradnja objekata za naplatu putarine u vrijednosti od 1.385.000 KM.

U saopštenju CJB Banjaluka navodi se da su osumnjičeni svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima RS, po kojem nije predviđena naplata naknada za upotrebu magistralnog puta, čime nisu ispunjeni uslovi za izgradnju naplatnih kućica. Time šteta nanesena preduzeću iznosi 1.385.000 KM.

"Lica N. K. iz Banjaluke i M. J. iz Čelinca se sumnjiče da su 4. jula 2012. godine u svojstvu direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove javnog preduzeća iz Banjaluke potpisali Ugovor o izvođenju dodatnih radova", saopšteno je iz CJB Banjaluka.

Na osnovu tog ugovora izgrađen je centralni objekat za naplatu putarine i prateće vodovodne i kanalizacione instalacije u centralnom objektu u vrijednosi od oko 715.000 KM, a javno preduzeće je za taj iznos oštećeno, dok izgrađeni objekti nikada nisu pušteni u rad.