BiH
23

Izvještaj o radu MUP-a KS: Povećan broj ubistava, saobraćajnih nesreća, razbojništava, prosjačenja...

Piše: E. F.
Vahid Ćosić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa press konferencije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako je ukupan broj krivičnih djela koji je tokom 2014. godine evidentiran na području Kantona Sarajevo manji u odnosu na 2013. godinu, građani na sarajevskim ulicama su sve samo ne sigurni.

Osim svakodnevnih namjernih paljenja automobila u posljednja dva mjeseca, kojima teroriziraju građane u ovom gradu, broj zabilježenih ubistva, razbojništava i saobraćajnih nesreća u Kantonu Sarajevo je znatno više, sudeći prema statističkim izvještajima MUP-a Kantona Sarajevo za 2014. godinu, koji je danas prezentiran novinarima.

438 nesreća više

Naime, u prošloj godini broj ubistava je porastao i to za šest. Tokom 2013. godine u Sarajevu se dogodilo jedno ubistvo, a tokom 2014. godine čak sedam. No, sva ubistva su rasvijetljena.

Zabilježili su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i 11 pokušaja ubistava, ali je rasvijetljeno devet slučajeva, dok se još uvijek radi na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima su se dogodila dva slučaja. Povećan je i broj drugih krivičnih djela protiv života i tijela, odnosno broj zadobivenih teških, ali i lakih tjelesnih povreda.

Tokom prošle godine porastao je i broj saobraćajnih nesreća u odnosu na 2013. godinu, kao i broj povrijeđenih u tim saobraćajnim nesrećama. Tokom 2014. godine u nesrećama je poginulo 19 osoba i to 10 pješaka, 7 vozača i dva putnika u vozilima.

"Dogodile su se 10.974 saobraćajne nesreće, 438 više nego u 2013. godini. U tim udesima povrijeđene su 1.183 osobe i to je 17 povrijeđenih više u odnosu na prethodnu godinu", kazao je danas na konferenciji za novinare Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova KS.

Najvljeno hapšenje automafijaša

Sudeći prema godišnjem izvještaju, porastao je i broj razbojništava, odnosno krađe automobila u 2014. godini.

Naime, u toku 2014. godine na području Kantona Sarajevo izvršeno je 825 krivičnih djela teških krađa motornih vozila. U odnosu na uporednu 2013. godinu broj otuđenih vozila povećan je za 25 ili 3,1 posto. Od tog broja 222 ili 26,9 posto je pronađeno i vraćeno. Policija MUP-a Kantona Sarajevo vratila je 75 vozila, MUP-a RS 44, drugih MUP-ova 25 vozila, uz novčanu nadoknadu su vraćena četiri vozila, a 74 vozila su vlasnici sami pronašli.

No, kada je riječ o krađi automobila, komesar MUP-a Kantona Sarajevo najavio je uskoro akciju u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

"Policija provodi posebne istražne radnje protiv velikog broja osoba kada su u pitanju krađe automobila i one bi uskoro trebale rezultirati akcijom protiv osumnjičenih, kao i podnošenjem izvještaja protiv njih", kazao je Ćosić.

Sedamdeset razbojništava više

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, tokom prošle godine znatno je porastao i broj razbojništava pa je tako registrovano 599 krivičnih djela razbojništva tj. 70 više u odnosu na 2013. godinu.

Razbojništva su počinjena u prodavnicama i drugim poslovnim prostorima 278 puta (38 više), u sportskim kladionicama 130 (53 više).

Navedena djela izvršena su prijetnjom upotrebe vatrenog oružja, prijetnjom i upotrebom noža ili drugog oštrog predmeta, kao što je komad stakla ili šrafciger te upotrebom fizičke snage. Za ukupno 239 ovih djela ili 39,9 posto identifikovan je osumnjičeni izvršilac što je za 14,2 posto manje rasvijetljenih slučajeva u odnosu na 2013. godinu.

Također, povećan je i broj prosjačenja tokom 2014. godine i to za 23 posto. Naime, u 2013. godini evidentirana su 2.333 prekršaja, dok je tokom 2014. godine po ovom osnovu uručeno 2.869 prekršajnih naloga.