BiH
135

Izvještaj inspekcije za JU Studentski centar: Kadrićevi srodnici ne ispunjavaju uvjete za rad

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je portal Klix.ba pisao o "vladavini" porodice Kadrić u JU Studentski centar Sarajevo, zastupnik Skupštine KS Mario Vukasović tražio je od nadležnih organa da istraže navedene tvrdnje i obavijeste zastupnike o ishodu. Inspekcijski nadzor je izvršila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS (KUIP).

Uvidom u personalnu dokumentaciju i Pravilnik o organizacionoj koncepciji i organizacionoj strukturi sa sistematizacijom radnih mjesta te izjavu direktora datu na zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, prilikom vršenja nadzora utvrđeno je da jedino kćerka direktora JU Studentski centar Sarajevo, Marsela Grezda ispunjava uvjete predmetnog radnog mjesta predviđene Pravilnikom. Kako stoji u inspekcijskom nalazu, Marsela ima ugovor na neodređeno za radno mjesto pomoćnice upravnika za smještaj u PJ Studenstki dom Nedžarići.

"Prema izjavi direktora ustanove, njegov sin nije u radnom odnosu u ovoj ustanovi, već je uposlenik Sportskog društva Bosna, a radna mjesta koja bi podrazumijevala poslove na teniskim terenima nisu radna mjesta koja su sistematizovana, niti postoje radnici koje te poslove obavljaju", stoji u izvještaju KUIP-a.

Prema ovim navodima, teniskim terenima ne upravlja niko, pa se postavlja pitanje ko vrši poslove u vezi s iznajmljivanjem, naplaćivanjem i uređenjem terena.

Ne ispunjavaju uvjete, ali rade

Kadrićeva snaha Ingrid zaposlena je 1. septembra 2014. godine na mjesto administrativne pomoćnice u objektu A SD Nedžarići.

"U personalnom dosjeu imenovane nije zatečen dokaz o radnom iskustvu kao jedan od uvjeta za obavljanje poslova na koje je raspoređena, a iz radne knjižice imenovane je utvrđeno da je i ranije imala zasnovan radni odnos", navodi se u izvještaju KUIP-a.

Dispečer voznog parka je Sead Kalić i nije u rodbinskoj vezi sa Kadrićem. Ipak, KUIP ističe kako u personalnom dosjeu imenovanog nije zatečen dokaz o radnom iskustvu kao jedan od uvjeta za obavljanje poslova na koje je raspoređen. No, kako saznajemo u razgovoru s jednom od bivših radnica JU Studentski centar Sarajevo, Vozni park, ako se tako može nazvati, ima samo dva vozila, pa se postavlja pitanje zbog čega je traženo mjesto dispečera.

Kadrić je za svog zeta Elvira Grezdu izjavio da nije saradnik ove ustanove, a kako naš portal saznaje iz svojih izvora, Grezda je zadužen za servisiranje dijela sistema ustanove. Novac mu se isplaćuje putem studentskih naloga.

Edina Ćisić je uposlena u JU Studentski centar od 2012. godine na radnom mjestu pomoćnice upravnika za smještaj u PJ Studentsko naselje Bjelave, iako se u medijima predstavljala kao upravnica Studentskog naselja Bjelave, što se može naći pretragom na internetu.

"Prema izjavi direktora, imenovana nije u porodičnim vezama niti sa odgovornom osobom, niti s njegovom porodicom. U personalnom dosjeu imenovane nije zatečen dokaz o radnom iskustvu kao jedan od uslova za obavljanje poslova na koje je raspoređena, a iz radne knjižice imenovane je utvrđeno da je i ranije imala zasnovan radni odnos", stoji u izvještaju inspekcije.

Sestrić bez certifikata

Mirhad Hebibović je rukovalac MMC programom u PJ stručne službe, a radi na održavanju web stranice. Prema Kadrićevoj izjavi, nije u porodičnim vezama sa njegovom porodicom. Ni on nema dokaz o radnom iskustvu koji je jedan od uvjeta za ovo radno mjesto.

Kako smo i pisali, Kadrićev sestrić radi na poslovima portira i to od maja 2015. godine. Riječ je o Adisu Dizdaru.

"U personalnom dosjeu imenovanog nije zatečen dokaz o položenom certifikatu za fizičku zaštitu i položen protupožarni ispit te dokaz o radnom iskustvu kao dokazi ispunjavanja uvjeta za navedeno radno mjesto, a iz radne knjižice imenovanog je utvrđeno da je i ranije imao zasnovan radni odnos", stoji u izvještaju KUIP-a.

Pravilnik dozvoljava nepotizam

Međutim, prema Pravilniku JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić može zaposliti koga god hoće i kada poželi, jer prema tom dokumentu odluku o potrebi zasnivanja radnog odnosa donosi upravo on i nije obavezan raspisati konkurs, osim za rukovodna radna mjesta.

U razgovoru s bivšom radnicom saznajemo kako je među uposlenima i K. B. koji je od 1994. godine u penziji, a radi na poslovima električara. Ističe kako se sve odvijalo putem studentskih naloga koji su se "pokrivali" tako što bi neko od studenata mijenjao radnike nekoliko sati dnevno, a na nalozima se drugačije prikazivalo. Također, naša sagovornica ističe kako se direktor JU Studentski centar okružio ljudima s kojim je ranije radio ili se poznavao, te da se nad onima koji nisu bili uz njega vršio mobing.

"Kada je inspekcija ulazila, dokumenti su se skrivali. Kad im zafali novca za njihove ljude koji nisu ugovorom vezani, radnicima daju slobodan dan pa ih mijenjaju studenti, a onda se to putem naloga naplati. Također, šalju se i fakture kantonima za studente koji se razduže. Naprimjer, ako ste zadužili sobu u septembru i razdužili se u decembru jer ste pronašli drugi smještaj, oni vas vode sve do kraja fakultetske godine i tako dobijaju novac od kantona", rekla nam je sagovornica.

Fakture za "nepostojeće" studente

Ističe i kako Kadrića podržavaju određeni studenti asocijacije koji su godinama predstavnici tih studenata, a kada završe školovanje naslijede ih njihovi srodnici ili bliski prijatelji koji nastavljaju sarađivati s direktorom.

"Kada treba biti izbor predstavnika studenata, određeni obiđu sobe i kažu im za koga će glasati ili skrenu pažnju da nema potrebe da se kandiduju jer će biti izabrana određena osoba. Vođe asocijacije ne plaćaju sobe (što je praksa u svim kantonima, op.a.), ali oni prikazuju u fakturama kao da plaćaju", dodala je sagovornica.

Naglasila je i kako su studenti maltretirani, da im je prijećeno i da su im oduzimali sve što je zabranjeno.

"Svaka grijalica koja je poput malog ventilatora je oduzeta i iskoristili su ih za zagrijavanje sale za svoju zabavu. Studentima bi upali u sobe i rovili po ormarima kako ne bi imali ništa zabranjeno, a isključivali su im i lift u 16 sati i morali su se penjati pješke. Također, sistem za vatrodojavu nije bio u funkciji", kazala je.

Kada je riječ o teniskim terenima, odnosno o tome kako je došlo do njihove izgradnje i da li postoje sve potrebne dozvole i odluke, KUIP je proslijedio upit Urbanističko-građevinskoj inspekciji Općine Ilidža koja je nadležna za ovo.