VTSVBiH
0

Izvještaj Evropske komisije ukazuje na politički pritisak na pravosuđe

FENA
O koracima poduzetim u vezi s istragom navoda Izvještaja o napretku BiH za 2010. godinu koji je izradila Evropska komisija, u kojem piše da se ''Državno tužilaštvo suočilo sa slučajevima interne korupcije i čestim curenjem informacija'' saopćenjem za javnost oglasilo se Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VTSVBiH).

"Povodom objavljivanja navoda, glavni disciplinski tužilac VSTVBiH Arben Murtezić je uputio pismo šefu Delegacije Evropske komisije u BiH Borisu Iarochevichu, tražeći konkretne informacije na osnovu kojih su objavljeni izneseni navodi, saopćeno je iz VTSV-a BiH.

Murtezić se sastao s čelnicima odnosno relevantnim predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH i Evropske komisije koji su objasnili da navodi nisu objavljeni radi podrivanja rada Tužilaštva BiH nego u smislu dovođenja u kontekst sve većeg političkog pritiska na pravosuđe, koje se nastavlja prema VTSVBiH, Sudu i Tužilaštvu BiH, te izrazili žaljenje što su izrazi upotrijebljeni u Izvještaju prouzrokovali nesporazume.