Igor Radojčić, predsjednik NS RS-a
0

'Izvještaj EK će biti loš, ali će biti 'manje zlo' ako se lideri dogovore'

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni u Briselu da očekuje da će izvještaj Evropske komisije o napretku BiH biti veoma loš, ali da bi mogao da bude "manje zlo" ukoliko bi se domaći lideri dogovorili o nekoliko pitanja.

"Svi razgovori sa našim evropskim sagovornicima vode se, imajući u vidu skoro objavljivanje izvještaja o napretku BiH, a naše informacije su da će taj dokument biti veoma loš. Ali, ako postignemo uspjeh o nekoliko pitanja, tada će loš izvještaj bio manje zlo", rekao je Radojičić Srni u Briselu, gdje boravi u višednevnoj posjeti.

Radojičić, koji će se narednih dana sastati sa briselskim funkcionerima, diplomatama i evroparlamentarcima, rekao je da će sutra sa sagovornicima više razgovarati o IPA fondovima, javlja dopisnik Srne iz Brisela. 

"U vezi IPA fondova, obavijestio sam sagovornike da je na nivou BiH postignut kompromis, koji bi omogućio da svi mi ne izgubimo tih 96 miliona evra. Ali, ovoj temi najviše ćemo vremena posvetiti sutra", najavio je Radojičić. 

On je napomenuo da su njegovi sagovornici iz Brisela posebno zainteresovani za to kada će biti formirano Vijeće ministara BiH, te da im je prenio "da je Republika Srpska spremna za dogovor" i da se to pitanje brzo riješi.

"Što se tiče RS, Vijeće ministara mogao bi da se osnuje veoma brzo. Isto tako, mi smo spremni da podržimo i zakon o popisu i zakon o državnoj pomoći, kao i promjenu Ustava oko zahtjeva koji je otvorio slučaj "Sejdić i Finci", kaže Radojičić.

On je istakao da je Republika Srpska spremna na to da se brzo ispune uslovi koje EU očekuje da bi aplikacija za kanditaru bila prihvaćena. 
"Nije na nama, nego na strankama iz Federacije, da li su spremni na to", rekao je Radojičić.

	Evropska komisija trebalo bi da 12. oktobra predstavi izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU.