Koalicija za REKOM
0

Izvinjenje mitropolitu Crnogorske crkve Mihailu

Sarajevo-x.com
Mitropolit Mihailo (Foto: Arhiv)
Mitropolit Mihailo (Foto: Arhiv)
Koordinacijsko vijeće Koalicije za REKOM uputilo je danas izvinjenje mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailu zbog situacije do koje je došlo 4. novembra u Sarajevu na regionalnim konsultacijama predstavnika vjerskih zajednica, kada je od njega zatraženo da odustane od prisustvovanja ovom skupu.

U Koordinacijskom vijeću Koalicije navode da nisu očekivali da će neslaganje pojedinih učesnika spomenutog skupa biti nepremostivo, te da se pokazalo da nisu "dovoljno vični i spretni da zaobiđemo tu zamku".

"Teška i nama samima krajnje neprijatna odluka donijeta je pod prijetnjom otkazivanja skupa organizovanog uz velike teškoće, uz mnogo pregovaranja i usaglašavanja", naglašavaju u ovom vijeću.

Pojašnjavaju da bi takvo otkazivanje ozbiljno štetilo ostvarenju osnovne namjere koju bez podrške vjerskih zajednica vjerovatno ne bi mogli ostvariti.

"Radimo sve ovo podržavajući žrtve te smatramo da se od nas očekuje da taj cilj ničim ne oštetimo ili ugrozimo i nadamo se da razumijete naš položaj", ističu u Koordinacijskom vijeću, uz molbu mitropolitu Mihailu da što prije primi njihove predstavnike.

Koordinacijsko vijeće Koalicije napominje da su mitropolita CPC pozvali da se ravnopravno uključi u raspravu o odnosu vjerskih zajednica prema njihovom naporu da podrže žrtve te uvjere države na ovoj teritoriji da zajednički omoguće odgovorno i nepristrasno utvrđivanje činjenica o svim teškim zločinima počinjenih tokom posljednjih ratova.

Također, navode da poštuju činjenicu da je mitropolit posebno civilnim žrtvama nedavnih ratova u ovom regionu već iskazivao poštovanje bez obzira na njihovu nacionalnost, zatim njegovo poklonjenje stradalnicima Srebrenice, a i uvažavaju njegovu istaknutu ulogu u duhovnom životu ovog regiona.

"Znamo da bi Vaš doprinos toj raspravi bio značajan i relevantan. Međutim, nismo uzeli u obzir protokolarne prepreke koje pojedine vjerske organizacije postavljaju u odnosu na učestvovanje, zajedno s Vama, na skupovima i savjetovanjima. Znamo da su odnosi među nekima od tih organizacija daleko od dobrih i ne dajemo sebi pravo da arbitriramo u takvim sporovima", ističu u Koordinacijskom vijeću Koalicije za REKOM.