Bjelašnica
0

Izvedena vježba spasavanja unesrećenog skijaša

FENA
Gorska služba spasavanja - Stanica Sarajevo danas je na lokalitetu 'heliodrom' na planini Bjelašnici izvela vježbu spasavanja unesrećenog skijaša.

Na scenario vježbe koja je trajala dva sata i 29 minuta uticale se sve češće nesreće koje se dešavaju zbog obrušavanja lavina na planinskim terenima.

Ovakva vježba je idealna za provjeru psihičke, fizičke i tehničke obučenosti pripadnika Gorske službe spasavanja. Svi učesnici su pokazali maksimalnu spremnost, saopćeno je iz Stanice Sarajevo Gorske službe spasavanja.

Prema scenariju, spasioci su izašli na teren "po dojavi" da je snježnom lavinom zatrpan skijaš te nakon pretrage sondama i detektorima, pronašli "unesrećenog" kojem je bila povrijeđena kičma. Ljekar i jedan spasilac su ga adekvatno "imobilizirali" a zatim je izvučen sistemom "tirolske žičare". Evakuiran je „štafetnim spuštanjem“ u „aki“ čamcu do uređene skijaške staze.

U vježbi su učestvovala 33 spasioca: članovi Gorske službe spasavanja - Stanice Sarajevo, alpinistički tim specijalne policijske jedinice Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, specijalni vod za spasavanje jedinice Civilne zaštite RD Sarajevo BH Telecom, jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i dvojica uposlenika ZOI-a 84.

Vođa vježbe bio je Nermin Demir, a instruktor i supervizor Drago Bozija.