CIKBiH
0

Izrečene sankcije Ivanu Periću i Uzeiru Skaki

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmatrala je danas predmete iz oblasti primjene zakona o sukobu interesa te donijela rješenja o izricanju sankcija Ivanu Periću i Uzeiru Skaki.

Ivan Perić je izvršio povredu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH te mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31.12.2009. godine.

Utvrđeno je da on u periodu od 1. aprila 2009. do danas obavlja funkciju direktora Centra za socijalni rad Stolac i funkciju člana Skupštine preduzeća GP „Hercegovinainvest" Stolac, koje je u 2009. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta.

Zbog povrede istog zakona, Uzeiru Skaki je izrečena novčana sankcija u iznosu 1.000 KM.

Utvrđeno je da je Uzeir Skaka u periodu od 29. novembra 2008. do 1. septembra 2009. godine istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo i funkciju predsjednika, odnosno ovlaštenog lica Udruženja „Medicinska asocijacija BIMA u Bosni i Hercegovini", koje se u 2009. godini finansiralo iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM godišnje.

CIKBiH je danas izvršio ovjeru prijava političkih stranaka za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Bosanski Petrovac/Petrovac koji će biti održani 29. augusta ove godine.

Ovjerene su prijave dviju političkih stranaka, i to - Saveza nezavisnih socijaldemokrata - SNSD - Milorad Dodik i DNS -Demokratskog narodnog saveza, saopćeno je iz CIKBiH.

Nakon okončanja roka u kojem su politički subjekti ovjereni za učešće na Općim izborima 2010. godine imali pravo da dostave kandidatske liste, CIKBiH je ustanovio da je politička stranka HSS-NHI dostavila dio kandidatskih listi koje nije potpisao predsjednik stranke, kako je to propisano zakonom. Zbog tog formalno-pravnog razloga, CIKBiH je zaključio da se političkoj stranci HSS-NHI ostavi rok od dva dana da taj nedostatak otkloni.

U skladu s planiranim aktivnostima, CIKBiH je danas usvojio Priručnik za rad biračkih odbora u BiH i Priručnik za posmatranje izbora u BiH.