Osumnjičen za strijeljanje Bošnjaka
0

Izraelski sud dozvolio izručenje Cvetkovića u BiH

Klix.ba
Aleksandar Cvetković
Aleksandar Cvetković
Vrhovni sud u Izraelu donio je odluku prema kojoj bi Aleksandar Cvetković, kojeg se sumnjiči za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, mogao biti izručen BiH.

Aleksandra Cvetkovića se sumnjiči da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a strijeljao više od 1.000 muškaraca i dječaka na farmi Branjevo, nedaleko od Zvornika. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u predmetu protiv Franca Kosa i drugih, na osnovu koje se sudi bivšim komandantima i pripadnicima 10. diverzantskog odreda. Prema navodima optužnice, Cvetković je namjerno koristio mitraljez M-84 da bi ubrzao egzekucije i ubio što više ljudi tokom 10-satnog krvoločnog pohoda.

Cvetković je 2006. godine sa suprugom Jevrejkom i djecom emigrirao u Izrael, gdje je dobio državljanstvo. Uhapšen je u januaru 2011. godine. Sud niže instance je u augustu prošle godine donio odluku da Cvetković može biti isporučen u BiH. Vrhovni sud je saslušao Cvetkovićevu odluku i danas je odbacio, čime je omogućeno da on bude izručen nadležnim organima u BiH.

"Ministar pravde odlučit će da li će i kada će Cvetković biti izručen", kazala je glasnogovornica Ministarstva pravde Izraela.