Sanski Most
0

Izostala potpora lokalnih zajednica

FENA
Potaknuto odlukom Općinskog vijeća Sanski Most o uskraćivanju suglasnosti za izgradnju odgojno-popravnog zavoda za izvršenje odgojne mjere upućivanja malodobnih prijestupnika u odgojno-popravnu ustanovu, Federalno ministarstvo pravde (FMP) iskazuje razočarenje i žaljenje uslijed višemjesečnog odgađanja, a potom i negativne odluke općinskih vijećnika.

-Još jedan u nizu negativnih ishoda u pregovorima s općinskim vijećima Federacije BiH navodi nas na zaključak o izostanku sluha i spremnosti za potporu projektima koji su od općeg značenja za Federaciju BiH, a ne isključivo u interesu lokalnih zajednica, kaže se u saopćenju Federalnog minstarstva pravde.

Zabrinjavajuća je činjenica da - uprkos višemjesečnom pritisku javnosti koja s pravom zahtijeva i očekuje rješavanje ovog gorućeg problema -još izostaje susretljivost lokalnih zajednica.

Lokalne zajednice posredstvom svojih legitimno izabranih vijećnika u općinskim vijećima uskraćuju potporu projektu izgradnje odgojno-popravne ustanove za malodobne prijestupnike i pritom nastoje svoju odluku pravdati javnim interesom građanki i građana dotične općine ili kantona, lako je to slaba utjeha žrtvama malodobničkog prijestupništva i dodatno ohrabrenje malodobnim prijestupnicima za počinjenje novih kaznenih djela.

Želimo vjerovati da je uskraćivanje podrške projektu izgradnje odgojno-popravne ustanove za malodobne počinitelje kaznenih djela radije posljedica općenito negativnog stava i neupućenosti javnosti u ozbiljnost i hitnost rješavanja problema malodobničkog prijestupništva u Federaciji BiH, a ne svjesne opstrukcije rada federalnih tijela u interesu rješavanja problema svih građanki i građana Federacije BiH.

Federalno ministarstvo pravde, kao i ministar Feliks Vidović osobno, neće odustati od preuzetih obveza osnivanja odgojno-popravnih ustanova za malodobne prijestupnike i što hitnijeg iznalaženja moguće lokacije za izgradnju takve ustanove u Federaciji BiH. Nije to obveza koja proizlazi isključivo iz zakona i Akcijskog plana Vlade Federacije BiH za prevenciju i suzbijanje malodobničkog prijestupništva, već je to obveza koju smo odgovorno preuzeli pred javnošću i koju smo dužni izvršiti u općem interesu.

Stoga, potaknuti dosadašnjim iskustvima u pregovorima s lokalnim zajednicama o mogućoj lokaciji za izgradnju odgojno-popravne ustanove za malodobne počinitelje kaznenih djela, najavljujemo jače zalaganje pri javnom zagovaranju, ali i odlučnije djelovanje u smislu iznalaženja alternativnih mogućnosti i lokacija za izgradnju takve ustanove u Federaciji BiH, kaže se u saopćenju uz poziv medijima i široj javnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine 'da nam se vlastitom potporom pridruže i svojim zalaganjem doprinesu rješavanju ovog gorućeg problema'.