BiH
199

Izo Spahović i Amar Adrović uhapšeni zbog iznude milion maraka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije po naredbi Općinskog suda u Sarajevu uhapsili su danas u sarajevskom naselju Bistrik Izedina Izu Spahovića (1963.) i Amara Adrovića (1978.) zbog iznude milion konvertibilnih maraka.

Policijski službenici FUP-a su nakon višemjesečne istrage u ranim jutarnjih satima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom operativne akcije "Blic" na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Uhapšene osobe se dovode u vezi s krivičnim djelom "Iznuda" i "Ugrožavanje sigurnosti", na način da su u prethodnom periodu uz ozbiljne prijetnje po život i imovinu, iznudili oko milion KM od oštećenog E.S. iz Gradačca. Oštećeni je osumnjičenim osobama radi pružanja navodne "zaštite" na mjesečnom ili sedmičnom nivou bio prinuđen predavati novčane iznose od 3.000 do 20.000 KM ili euro valute, na različitim lokacijama na području Tuzlanskog kantona ili KS, a koje osumnjičeni prethodno odrede.

Prilikom pretresa u porodičnoj kući Spahovića u naselju Bistrik, pronađeni su mobilni telefonski aparati i SIM kartice koji su korišteni za izvršenje predmetnih krivičnih djela, notesi, evidencije, određena količina novca, vatreno oružje i određena količina municije, opojna droga "extazi" te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s navedenim i drugim krivičnim djelima.

Uhapšenii su privedeni u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i izvršiocu biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu KS, odnosno postupajućem predmetnom tužitelju.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije su pružali policijski službenici MUP-a TK i MUP-a KS.